Uopmærksomme bilister er skyld i mange uheld

Har du oplevet hasarderet kørsel på de danske veje, fordi en bilist havde sin opmærksomhed alle andre steder end på  at køre bil? så er du ikke den eneste. En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TDC viser, at 49 procent af danskerne flere gange har oplevet en kritisk situation i trafikken det seneste år, fordi andre bilister talte i telefon eller skrev og læste SMSer under kørslen.

»Jeg synes, at resultaterne er interessante og lidt overraskende. Vi kan se, at halvdelen af danskerne på et år har oplevet kritiske situationer, hvor folk er kommet til at køre for tæt på, slingre eller er kørt af vejen, fordi de har siddet med en mobiltelefon, sender SMSer, roder med GPSen eller på anden måde været uopmærksomme. Uopmærksomhed er altså ikke kun noget, man selv oplever, men det er i høj grad også noget, som opleves af andre og endda meget hyppigt,« siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Hvis alle danskere lagde telefonen og GPSen fra sig og koncentrerede sig om trafikken, når de satte sig ind i en bil, ville det ifølge Jesper Sølund kunne ses i antallet af trafikulykker. Det viser både danske og internationale undersøgelser, for uopmærksomhed er en væsentlig faktor i mange ulykker.

»Fra Vejdirektoratets analyser af dødsulykker har vi set, at uopmærksomhed er en faktor i 38 procent af ulykkerne, og kigger man på den mere generelle forskning, viser den, at i omkring 30 procent af alle ulykker spiller uopmærksomhed ind som en væsentlig faktor. Så hvis vi alle sammen kørte bil, når vi kørte bil, og holdt ind til siden, når vi skulle ordne noget, så ville vi kunne barbere omkring en tredjedel af ulykkerne væk,« siger Jesper Sølund, der har et godt råd til bilister, hvis telefonen ringer eller bipper under køreturen:

»Hvis man har komplicerede samtaler, hvor ens tanker begynder at kredse om andre ting end bilkørslen, så fjerner det opmærksomheden fra trafikken, og det forringer reaktionsevnen. Skil tingene ad, kør ind til siden og få ordnet samtalen. Skal jeg for eksempel til at finde ud af, hvor min datters trøje har gemt sig derhjemme, så fjerner det min koncentration fra bilkørslen,« siger Jepser Sølund.

 

Dagens Gossip