USA advares mod at angribe kemiske våbenlagre

Ifølge det russiske udenrigsministerium vil det have fatale følger, hvis USA retter et angreb mod de faciliteter, der beskytter lagrene.

»Derfor advarer vi de amerikanske myndigheder og deres allierede mod ethvert angreb mod kemiske lagre og deres omgivelser«, hedder det i en erklæring fra udenrigsministeriet.

Erklæringen noterer også, at angreb mod den slags mål vil udgøre en ny farlig drejning i den syriske krise, fordi de vil kunne medføre, at de giftige gasser og kemikalier slipper ud.

Desuden kan det ikke udelukkes, at det russerne betegner som militante og terrorister kommer i besiddelse af kemiske våben.

Russerne er helt bekendt med våbnenes farlighed. Ikke på grund af giftangrebet mod en forstad til Damaskus for et par uger siden, men fordi lagrene er opbygget under Den Kolde Krig med sovjet-russisk bistand.

Torsdag advarede russerne via Fans Atom og Energiagentur (IAEA) om, at et luftangreb mod Syrien og specielt mod Damaskus risikerer at ramme en mindre atom-reaktor, der befinder sig tæt på hovedstaden.

»Hvis et sprænghoved med overlæg eller ved et uheld rammer MNSR-reaktoren, vil konsekvenserne være katastrofale,« lød det ifølge Reuters i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.

Ifølge ministeriet vil højradioaktive materiale enten risikere at forurene omgivelserne eller at falde i hænderne på folk. der vil bruge det som våben.

IAEA sendte i sidste uge en rapport til medlemslandene, hvoraf det fremgik, at Syrien selv har erklæret, at der befinder sig »en mindre mængde radioaktivt materiale« i reaktoren. I den reaktortype anvendes normalt højt beriget uran.

Ifølge Mark Hibbs, der er ekspert i atomteknologi ved Carnegie Endowment-tænketanken, er MNSR-reaktoren så lille, at den ikke indeholder ret meget radioaktivt materiale. En fuldtræffer eller en fatal beskadigelse af reaktoren vil dog »medføre en alvorlig lokal strålingsfare«, lyder hans vurdering over for Reuters.

 

Dagens Gossip