USA bringer efterlysning: Vis interesse for handelsaftale

Skrevet af admin

06/02/2015

Mest læste i dag

En historisk frihandelsaftale mellem USA og Europa forhandles på tredje år, men europæerne viser ikke den nødvendige interesse, lyder en opsang fra Amerika.

Budskabet fra den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, var ikke til at tage fejl af, da han fredag besøgte EU-præsident Donald Tusk.

- Det er nødvendigt, at Europa viser lige så stor interessere for denne proces, som vi gør, for at vi kan overbevise amerikanerne, siger Biden.

Vicepræsidentens besøg i Bruxelles kommer i forlængelse af de seneste forhandlinger om den såkaldte TTIP-frihandelsaftale og i forbindelse med hans deltagelse i en international sikkerhedskonference i München senere fredag.

Aftalen vil betyde, at USA-EU bliver verdens største frihandelszone, som skal bidrage til at løfte regionen ud af den økonomiske krise, som EU aldrig har fået vristet sig fri af.

Frihandelsaftalen har mødt kritik fra europæiske forbrugerorganisationer, som frygter, at den vil underminere statslig kontrol og udvande eksisterende normer.

Denne uges forhandlinger har været med fokus på blandt andet regulering af fødevarer og dyrevelfærd.

Fagforbund og miljøaktivister beskylder forhandlerne for at gå de store virksomheders ærinde og tilsidesætte beskyttelsen af borgere, arbejdere og miljøet.

Den amerikanske EU-ambassadør, Anthony Gardner, advarer om "falske bekymringer og fortællinger", som danner grundlag for "debatten i nogle dele af Europa".

Forhandlerne fra Washington og Bruxelles har siden 2013 brugt næsten 1500 timer sammen ifølge EU's handelskommissær, svenske Cecilia Malmström.

De er under tidspres for at lande den historiske aftale, efter at de europæiske ledere har givet håndslag på at afslutte TTIP inden udgangen af 2015.

/ritzau/dpa