USA flytter seks yemenitiske guantanamofanger til Oman

USA har overført seks fanger fra lejren i Guantanamo til Oman, oplyser det amerikanske forsvarsministerium lørdag. Det er den første overførsel af fanger i fem måneder fra den berygtede amerikanske fangelejr på Cuba.

- USA er taknemmelig for den omanske regerings humanitære gestus og vilje til at støtte de amerikanske bestræbelser på at lukke Guantanamo Bay fangelejren, hedder det i en erklæring fra forsvarsministeriet.

De seks mænd, der ifølge medier i USA, kommer fra Yemen, er Idris Ahmad al Qadir Idris, Sharaf Ahmad Muhammad Masud, Jalai Salam Awad Awad, Saad Nasser Moqbil al Azani, Emad Abdullah Hassan og Muhammad Ali Salem al Zarnuki.

De har været interneret på Guantanamo i cirka 13 år. Emad Abdullah Hassan har siden 2007 sultestrejket i flere omgange som følge af, han siden 2002 har siddet fængslet uden en formel sigtelse.

Præsident Barack Obama lovede, inden han blev valgt, at lukke den massivt kritiserede lejr på den amerikanske flådebase Guantanamo på det sydøstlige Cuba. Men 116 personer holdes fortsat fængslet.

Det er omtrent halvdelen af, hvor mange der var tilbageholdt i lejren, siden Obama tiltrådte som præsident i 2008. Men Kongressen har forpurret Obamas ønske om at ville lukke fængslet.

Han har derfor været nødt til at forlade sig på en håndfuld lande, der har indvilliget i at tage imod fangerne.

Meddelelsen lørdag markerer den anden overførsel af fanger fra Guantanamo i år, efter at Pentagon i januar meddelte, at man havde flyttet fire mænd til Oman og en til Estland. I alt 28 fanger blev overført fra Guantanamo i 2014.

Fængslet blev etableret for at kunne tilbageholde påståede terrormistænkte efter angrebene mod USA 11. september 2001.

Menneskerettighedsgrupper har fordømt fangelejren og betegnet den som et "lovligt sort hul", hvor fanger har været tilbageholdt i årevis uden at blive stillet for en dommer.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip