USA fordømmer blodige angreb i Irak

De ni forskellige angreb i hovedstaden var rettet mod markeder og travle handelsgader, siger kilderne. Eksplosionerne virkede koordinerede og mindede om angrebene i Bagdad tirsdag, som dræbte 50.

USAs udenrigsministerium har natten til søndag i en usædvanligt detaljeret udtalelse fordømt angrebenes bagmænd som »fjender af islam« og som »fælles fjender for USA, Irak og det internationale samfund«.

Udenrigsministeriets talsperson Jen Psaki kalder i erklæringen bilbomberne, der hærgede Irak lørdag, for »kujonagtige« angreb målrettet familier, der fejrede den muslimske højtid Eid.

Jen Psaki understreger ifølge nyhedsbureauet AFP, at USA har sat en dusør på 10 millioner dollars, hvilket svarer til omkring 56 millioner danske kroner, for informationer, der kan føre til drabet på eller pågribelsen af den formodede leder af al-Qaeda i Irak, Abu Bakr al-Baghdadi, som man regner med opholder sig i Syrien.

Al-Qaeda har taget ansvaret for juli måneds angreb mod fængslet Taji og det famøse fængsel Abu Ghraib, hvor amerikanske soldater i 2004 stod bag overgreb på irakiske krigsfanger. Flere hundrede fanger undslap efter angrebbene.

»Han har siden 2011 taget personligt ansvar for en serie terrorangreb i Irak, senest for aktionen mod Abu Ghraib-fængslet uden for Bagdad, for selvmordsbombeangrebet på Justitsministeriet, og for andre angreb mod irakiske sikkerhedsstyrker og irakiske borgere,« siger Jen Psaki ifølge AFP.

I denne weekend fejrer muslimer i hele verden afslutningen af den månedlange faste Ramadanen med den festlige højtid, Eid. For Iraks vedkommende har det været en af de blodigste måneder i årevis med over 800 dræbte i angreb under fasten.

Bare i juli er 1.000 personer ifølge FN blevet dræbt, hvilket er det største antal dræbte på en måned siden 2008.

 

Dagens Gossip