USA fortsat uden løsning

»Demokraterne i Repræsentanternes Hus har netop blokeret vores forslag om at leve op til vores løfte til USAs helte og yde øjeblikkelig finansiering til veteranernes ydelser,« skrev republikaneren Eric I. Cantor, som er flertalsleder i Repræsentanternes Hus, på det sociale medie Twitter efter afstemningen om veteranforslaget.

Præsident Barack Obama afviste ifølge nyhedsbureauet Reuters også al snak om stykvis finansiering frem for en aftale for fuld finansiering og genåbning af regering.

»Disse spredte indsatser er useriøse, og de er ikke måden at drive regering på. Præsidenten og Senatet har klart meldt ud, at de ikke vil acceptere denne form for spil, og hvis disse forslag landede på præsidentens bord, ville han nedlægge veto mod dem,« lød det tirsdag fra talsperson for Det Hvide Hus Amy Brundage.

Ifølge Reuters vil republikanerne ikke desto mindre tage forslaget op igen onsdag.

Den amerikanske regering lukkede tirsdag ned for en lang række offentlige instanser for første gang i 17 år og sendte hundredetusinder af offentligt ansatte hjem uden løn.

Politiet afspærrede mindesmærker som Lincoln Memorial og regeringsinstanser indstillede kræftbehandlinger og forhandlinger, mens en endnu større udfordring nærmede sig. Kongressen skal nemlig i løbet af de kommende uger hæve det amerikanske gældsloft. Hvis det ikke sker, kan det få store konsekvenser ikke bare for amerikansk økonomi, men for de globale markeder, vurderes det.

De amerikanske aktiemarkeder gik tirsdag op, hvilket kan tyde på, at investorerne ikke forventer, at nedlukningen vil vare ved længe.

En ugelang nedlukning vil ifølge Goldman Sachs sætte den økonomiske vækst i USA tilbage med omkring 0,3 procentpoint.

 

Dagens Gossip