USA har fanget eftersøgt al-Qaeda-leder

Den 49-årige mand, der hedder Nazih Abd al Hamid al-Ruqhay, og som også er kendt som Abu Anas el-Liby, blev ifølge embedsfolkene fanget i live i en fælles aktion mellem det amerikanske militær, efterretningsvæsenet CIA og forbundspolitiet FBI i Tripoli i Libyen lørdag.

Han er ifølge The New York Times’ oplysninger nu i amerikansk varetægt, og han vil angiveligt blive bragt til USA til retsforfølgelse.

Nazih Abd al Hamid al-Ruqhay har stået højt på den amerikanske regerings liste over mest eftersøgte siden 2000, hvor der ved en domstol i New York blev rejst tiltale mod ham for hans rolle i planlægningen af de to ambassadeangreb.

Her blev han anklaget for at have udført overvågning af ambassaden i Nairobi i 1993 og igen i 1995 og for at have diskuteret muligheden for at angribe amerikanske mål med et andet fremtrædende medlem af al-Qaeda.

FBI har udlovet en dusør på, hvad der svarer til cirka 27 millioner danske kroner, for informationer der fører til hans pågribelse.

De amerikanske embedsmænd, der lørdag udtalte sig om sagen, talte på betingelse af anonymitet på grund af sagens følsomme karakter.

Fremtrædende embedspersoner fra den libyske overgangsregering oplyste lørdag til avisen, at de ikke kendte til USAs forsøg på at pågribe eller pågribelsen af den eftersøgte libyer.

En fremtrædende amerikansk embedsperson oplyste efterfølgende, at den libyske regering var involveret i aktionen.

Hvem der har ret, var natten til søndag endnu uvist.

Nazih Abd al Hamid al-Ruqhay menes at have tilsluttet sig al-Qaeda i begyndelsen af 1990erne, hvor han boede i Sudan. Siden flyttede han til Storbritannien, hvor han fik politisk asyl.

Angrebene mod de amerikanske ambassader i Dar es Salaam, Tanzania, og Nairobi, Kenya, fandt sted 7. august 1998 og blev udført med bilbomber.

Flere hundrede mennesker mistede livet.

Efter bombeangrebene gennemsøgte britisk politi libyerens lejlighed, og her fandt politiet blandt andet en arabisk terrormanual på 18 kapitler, der blandt andet vejledte i bilbombeangreb, tortur og sabotage.

15 libyske soldater blev lørdag dræbt ved en kontrolpost sydøst for Tripoli, da fem biler med bevæbnede mænd beskød kontrolposterne.

Det er uvist, om der er sammenhæng mellem de to episoder, da sikkerhedssituationen i landet generelt er ustabil.

 

Dagens Gossip