USA: Højesteret afgør retten til ægteskab

Den ene lov har givet den tidligere præsident, Bill Clinton, søvnløse nætter, siden han underskrev den i 1996. Den slog fast, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde. Clinton har siden måttet forsvare denne skelsættende afgørelse, som han i en sen nattetime underskrev i Det Hvide Hus, med, at han var dybt presset.

Han har siden fortalt, at han havde det dårligt med at underskrive dekretet, som i valgåret var blevet foreslået af Republikanerne. Men han turde ikke andet, fordi han stod over for at skulle genvælges. Og vælgerne var dengang ikke klar til at acceptere en præsident, der tillod homoseksuelle at indgå et ægteskab.

Nu skal højesteret afgøre, om denne lov sammen med en anden omstridt californisk lov er forfatningsstridige. Den californiske lov slår også fast, at et ægteskab er mellem en mand og en kvinde og var et resultat af et politisk tovtrækkeri, efter at den californiske højesteret i øvrigt havde bestemt, at ægteskab også kunne være mellem personer af samme køn.

I yderste konsekvens kan højesteret, når de når frem til en afgørelse i juni, erklære det forfatningsstridigt at forbyde ægteskaber mellem homoseksuelle, hvilket betyder, at alle stater skal indføre en ny lov. Men der er juridisk en lang række bløde mellemlandinger, som kun giver de homoseksuelle delvise rettigheder. Og i yderste konsekvens kan højesteret nå frem til, at ægteskab vitterligt er mellem en mand og en kvinde, men det er der ikke mange, der tror på.

Det er historisk, at stemningen over for de homoseksuelle er vendt så hurtigt, som tilfældet er. Ifølge meningsmålinger støtter hele 52 procent af befolkningen homoseksuelles ret til ægteskab. Men hvis man går nærmere ned i tallene, er der også en meget blandet holdning til, om det er et såkaldt »føderalt« spørgsmål, eller om delstaterne selv skal kunne træffe afgørelsen.

Hvis ikke det bliver en »føderal« lov, risikerer de homoseksuelle ægtepar at være sat uden for systemet på en række områder, som for eksempel ret til offentlige ydelser, arv og andet. Så det er afgørende for de homoseksuelle, hvordan højesteret vælger at fortolke den amerikanske forfatning. Dertil kommer, at hvis ikke kendelsen er entydig, vil det stadig være et fåtal af stater, der vil tillade homoseksuelle ægteskaber.

De fleste delstater vil stadig ikke anerkende ægteskaber indgået af personer af samme køn, og de politikere, der går ind for det, er udsat for et kæmpe pres ikke alene fra konservative vælgere, men også fra kirker og præster, som tordner imod at ændre lovgivningen.

Ni stater og forbundshovedstaden tillader i dag homoseksuelle ægteskaber, og afhængig af kendelsen bliver det enten tilladt i hele landet, eller også bliver status quo opretholdt, hvilket selvfølgelig fortolkes som et tilbageslag for de homoseksuelle.

 

Dagens Gossip