USA: Højesteret skal tage endelig stilling til homovielser

Skrevet af admin

17/01/2015

Mest læste i dag

Højesteret i USA skal én gang for alle afgøre, om bøsser og lesbiske har ret til at gifte sig.

Det er kommet frem fredag, efter at domstolen har besluttet sig for at vurdere sager fra fire delstater - Ohio, Michigan, Tennessee og Kentucky - der alle har ulovliggjort ægteskaber mellem homoseksuelle.

Højesteret vil tage stilling til to ting.

For det første skal det gøres klart, om delstater er bundet af forfatningen til at tillade ægteskaber mellem to af samme køn, og for det andet afgøres det, om en delstat er nødt til at anerkende homoægteskaber, hvor vielsen har fundet sted i en anden delstat.

Hvis højesteretsdommernes svar på spørgsmålene er ja, vil homoægteskaber blive lovlige i samtlige 50 amerikanske delstater.

Justitsminister Eric Holder håber, at netop det bliver konklusionen.

- Det er tid til, at vores nation tager endnu et vigtigt skridt for at sikre fundamental lighed mellem alle amerikanere lige meget, hvem de er, hvor de kommer fra, eller hvem de elsker, lyder det fra ministeren.

Ministeriet har i flere år støttet lovliggørelsen af homoægteskaber.

Emnet er meget betændt i USA, men både tilhængere og modstandere glæder sig over, at de nu kan se frem til en endelig afgørelse.

I en skelsættende afgørelse i juni 2013 bestemte USA's Højesteret, at man ikke kunne definere ægteskab som værende mellem en mand og en kvinde. Det åbnede for, at gifte homoseksuelle kunne nyde samme rettigheder og privilegier som heteroseksuelle.

Men dommen lod det dengang fortsat være op til de enkelte delstater, om homoægteskaber skulle være lovlige eller ej.

På daværende tidspunkt anerkendte 12 stater ægteskaber mellem folk af samme køn. I dag er det tilfældet i 36 stater.

Højesterets afgørelse ventes ifølge Reuters i slutningen af juni.

/ritzau/AFP