USA: Livet i Nordkorea er et vaskeægte mareridt

USA og andre vestlige medlemslande fordømte mandag under et møde i FN's Sikkerhedsråd menneskerettighedsforholdene i Nordkorea.

Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Powers, beskrev livet i Nordkorea som "et levende mareridt".

Den hårde kritik kommer samtidig med, at USA og Nordkorea er kommet endnu mere på kant med hinanden, efter at hackere brød ind i computerne hos Sony Pictures og efterfølgende har formået at true selskabet til ikke at sende filmen "The Interview" ud i biograferne.

Nordkorea afviser beskyldninger fra blandt andet præsident Barack Obama om, at styret i Pyongyang havde hyret hackere til angrebet.

Et krav fra Nordkorea om, at de to lande i fællesskab skal efterforske sagen, bliver afvist af Samantha Powers som "absurd".

Kina, der er blandt de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet i FN, havde sammen med Rusland, også fast medlem, modsat sig, at Nordkorea skulle være på mødets dagsorden.

Kina er Nordkoreas tætteste allierede.

Men indvendingerne blev stemt ned med 11 stemmer mod to. To af de i alt 15 medlemslande undlod at stemme.

Hidtil har Sikkerhedsrådets drøftelser om Nordkorea været begrænset til landets atomvåbenprogram. Med mandagens afstemning kan alle aspekter vedrørende Nordkorea blive drøftet i rådet.

Inden afstemningen sagde Kinas FN-ambassadør, Liu Jieyi, at Sikkerhedsrådet ikke er et forum, der skal omfatte menneskerettigheder, og "rådet skal afholde sig fra at gøre noget, der kan forårsage en eskalering" af spændingerne mellem parterne.

Efter afstemningen blev et formelt møde om Nordkorea omgående indledt som ønsket af blandt andre Australien.

- Nordkorea er i realiteten en totalitær stat, som anvender vold og undertrykkelse over for sine egne borgere, siger Australiens FN-udsending, Gary Quinlan.

Han betegner afstemningen som et "historisk skridt".

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip