USA lover fast støtte til Afghanistan

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, der fredag mødes med præsident Barack Obama, er i Washington blevet forsikret om, at USA vil forblive en fast støtte for landet, selv om størstedelen af de amerikanske styrker trækkes hjem næste år.

Karzai blev modtaget med en militær ceremoni i Washington torsdag, hvorefter han havde møder med forsvarsminister Leon Panetta, som siger, at der efter et årti med krig er banet vej, at Afghanistan kan stå alene.

- Efter en lang og svær fortid er vi omsider, tror jeg, ved det sidste kapitel i skabelsen af et uafhængigt Afghanistan, som kan regere og beskytte sig selv i fremtiden, siger Panetta og tilføjer:

- Vi er nået langt frem mod målet om at skabe en nation, som vi kan være stolte af, og som aldrig igen bliver et sikkert tilflugtssted for terrorister.

Panetta havde drøftelser i en time alene med Karzai torsdag forud for Karzais besøg i Det Hvide Hus fredag, hvor det vil blive diskuteret, hvor mange amerikanske soldater, der skal blive i Afghanistan efter 2014.

En amerikansk-ledet international styrke gik ind i Afghanistan som følge af terrorangrebet i USA den 11. september 2001, da de daværende ledere i Kabul beskyttede og dækkede over al-Qaeda og Osama bin Laden.

Flere ledende politikere i Afghanistan siger, at det vil føre til en katastrofe og borgerkrig, hvis USA gør alvor af ideen om at trække sig helt ud af landet i 2014.

Da Sovjetunionen i 1989 trak sine styrker ud af Afghanistan efter en 10 år lang krig, stoppede den økonomiske hjælp til landet og regeringen brød sammen, hvorefter en kaotisk borgerkrig banede vej for Talibans magtovertagelse.

Nato har som mål at oplære og træne 350.000 afghanske soldater og politibetjente, og den øverstbefalende amerikanske general, John Allen, har hidtil sagt, at mellem 6000 og 15.000 amerikanske soldater ville blive i landet efter 2014.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip