USA lover: Ingen tortur eller dødsstraf til Snowden

Det fremgår ifølge Reuters af et brev fra den amerikanske justitsminister til sit russiske modstykke. Brevet er dateret til 23. juli og er blevet frigivet fredag.

Ifølge justitsminister Eric Holder var hensigten med brevet at udrydde misforståelser om, hvad der skulle ske med den spionageanklagede amerikaner, hvis han udleveres til hjemlandet.

Amerikanerne anklager Snowden for spionage, efter at han har lækket oplysninger om amerikanske efterretningstjenesters omfattende overvågningsprogram, Prism. Siden 23. juni har han opholdt sig i transitområdet i en russisk lufthavn, mens russiske myndigheder har overvejet, om han skal have lov til at komme ind i landet.

Edward Snowden har søgt om midlertidig asyl i Rusland, mens han leder efter et andet land at rejse til. USAs præsident Barack Obama har dog advaret Rusland mod at give Snowden asyl, og den russiske præsident Vladimir Putin har slået fast, at forholdet til USA vægter højere end Snowden.

Brevet fra den amerikanske chefanklager kommer frem samme dag, som den tyske præsident, Joachim Gauck, ifølge Reuters har sagt, at offentligt ansatte, der handler i tråd med deres samvittighed - som Snowden - skal respekteres for deres kamp for at forsvare friheden.

Den tyske præsident har ingen reel magt og udtaler sig sjældent om politik, men har en moralsk værdi i Tyskland. Den tyske kansler Angela Merkel har forsikret de amerikanske myndigheder om, at Edward Snowden ikke får asyl i Tyskland.

 

Dagens Gossip