USA nedlægger veto mod palæstinensisk forslag om tilbagetrækning

Skrevet af admin

31/12/2014

Dagens topnyheder

FN's Sikkerhedsråd har tirsdag forkastet et resolutionsforslag, der ville kræve, at Israel trak sig tilbage fra alle palæstinensiske områder.

Otte ud af de 15 lande i sikkerhedsrådet stemte for resolutionen, to stemte imod og fem stemte hverken for eller imod.

Selv om forslaget havde fået opbakning fra ni lande, som var kravet, var det alligevel faldet til jorden, fordi USA nedlagde veto og dermed brugte sin ret som et af sikkerhedsrådets fem permanente medlemmer.

Frankrig, Kina og Rusland var blandt landene, der stemte for, mens USA og Australien vendte tommelfingeren nedad.

Ifølge resolutionsforslaget skulle Israel inden udgangen af 2017 have trukket sig tilbage fra alle palæstinensiske områder, og en endelig løsning med Israel være forhandlet på plads senest 12 måneder efter resolutionsvedtagelsen.

Men sådan blev det ikke. Palæstinenserne har også tidligere presset på for at få en hurtig afstemning i sikkerhedsrådet om deres forslag til en løsning på konflikten med Israel.

Det palæstinensiske udkast blev lagt frem i sikkerhedsrådet af Jordan, der i øjeblikket er blandt rådets 15 medlemmer.

USA har gentagne gange nedlagt veto i sikkerhedsrådet mod resolutioner, som amerikanske regeringer har anset for at underminere dets tætte allierede Israel.

Adskillige europæiske parlamenter har i løbet af 2014 opfordret deres regeringer til at anerkende Palæstina som stat. Det gælder eksempelvis Frankrig, Storbritannien, Spanien, Irland og Portugal. Alle steder er der tale om symbolske afstemninger.

Kun i Sverige har regeringen i efteråret taget skridtet fuldt ud og anerkendt staten Palæstina. Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har fordømt de europæiske afstemninger.

/ritzau/Reuters