USA og Rusland er uenige om alt før møde om Syrien

De to parter er lodret uenige om stort set alt i relation til situationen i Syrien, og efter de israelske bombninger og de modstridende rapporter om anvendelse af kemiske våben i konflikten, er afstanden mellem dem blevet endnu større.

De to lande befinder sig i forvejen i hver sin grøft, når det gælder fremtiden for den syriske præsident Assad. Rusland støtter ham, mens USA kræver, at han går af.

USA støtter dele af den væbnede syriske opposition og overvejer i øjeblikket at bevæbne den, dels for at fremskynde Assads fald, dels for at hindre, at de dele af oppositionen, som er samlet i radikalt islamistiske kampgrupper, får større indflydelse, end de har i øjeblikket.

»Bevæbning af oprørerne, det er en mulighed,« lød det i sidste uge fra USAs forsvarsminister, Chuck Hagel, ifølge BBC.

Rusland afviser enhver fremmed indblanding i konflikten, men gennem de seneste døgn er det blevet krystalklart, at krigen i Syrien har fået flere aktører end tidligere. Gentagne israelske luftangreb mod missillagre, der påstås at skulle være sendt til Libanon for at blive brugt af Hizbollah-bevægelsen mod Israel, samt angreb mod et militært forskningscenter, der mistænkes for at medvirke i produktion af kemiske våben, har skærpet konflikten.

Rusland har skarpt fordømt bombningerne.

Dertil er kommet de modstridende rapporter om anvendelse af kemiske våben.

Oprørerne og regeringshæren har beskyldt hinanden for at have brugt kemiske våben, nærmere betegnet nervegiften sarin.

Mandag kastede lederen af en FN-kommission, der undersøger overtrædelse af menneskerettighedskrænkelser i Syrien, en diplomatisk bombe. Lederen af kommissionen, den tidligere leder af FNs krigsforbrydertribunal Carla del Ponte, gav i klare vendinger udtryk for, at det ifølge de nuværende oplysninger er oprørerne, der har anvendt kemiske våben.

Senere skyndte andre fra kommissionen sig at lægge afstand til Carla del Pontes udlægning med erklæringer om, at »man ikke havde fået endelige beviser for, at nogen af parterne har brugt kemiske våben«.

USA mener imidlertid at have klare indicier på, at regeringshæren har brugt kemiske våben. Efter de modstridende FN-meldinger lød det derfor fra en talsmand for Det Hvide Hus:

»Vi mener, at det er stærkt sandsynligt, at Assads regime er ansvarlig, men vi er nødt til at være sikre på alle facts, før vi træffer en beslutning om modsvar,« lød det ifølge BBC fra talsmanden.

Udtalelsen er essentiel, for præsident Obama har sagt, at hvis Assad bruger kemiske eller andre masseødelæggelsesvåben, vil det være at overskride »den røde streg«.

Det har igen har fået den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, til at erklære, at Vesten skal stoppe med at politisere spørgsmålet om kemiske våben.

 

Dagens Gossip