USA presser Rusland: Sætter militærsamarbejde på pause

USA stopper indtil videre militærsamarbejdet med Rusland på grund af landets fremfærd på den ukrainske Krim-halvø, lyder det fra det amerikanske forsvarsministerium.

Ifølge Pentagon betyder det blandt andet, at USA suspenderer alle militærøvelser, havnebesøg, bilaterale samtaler og planlagte konferencer med Rusland.

- Vi opfordrer Rusland til at nedtrappe krisen i Ukraine, og til at russiske styrker på Krim vender tilbage til deres baser, som det kræves i henhold til de aftaler, der gælder for Ruslands sortehavsflåde, siger John Kirby, talsmand for Pentagon.

Desuden aflyser USA alle planlagte samtaler om handel og investeringer med russerne, siger en talsmand for handelsmyndighederne.

USA's forsvarsministerium tilføjer, at der ikke sker ændringer for det amerikanske militær i Europa eller ved Middelhavet.

Også EU har forsøgt at lægge pres på russerne, som er parate til at rykke ind og overtage den prorussiske Krim-halvø i Ukraine. Russiske soldater har i flere dage omringet Ukraines militære baser på halvøen.

EU truer med sanktioner og holder på torsdag et ekstraordinært topmøde om situationen i Ukraine. De europæiske ledere er klar til i løbet af to dage at lukke ned for forhandlinger om visumliberalisering og en ny økonomisk aftale med Rusland.

Rusland har sat militæret i alarmberedskab og står fast på at ville beskytte befolkningen på halvøen imod "ekstremister" fra det vestlige Ukraine.

FN's Sikkerhedsråd holder natten til tirsdag et hastemøde om den eskalerende krise mellem Ukraine og Rusland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip