USA raser over nordkoreansk raketaffyring

Den nordkoreanske raketaffyring er en "stærkt provokerende" handling, der truer sikkerheden i regionen og krænker FN-resolutioner.

Det er meldingen fra USA, efter at Nordkorea natten til onsdag dansk tid har affyret en omstridt langtrækkende raket til trods for internationalt pres på landet.

USA lover, at landet vil samarbejde med internationale partnere om tage de "nødvendige foranstaltninger" mod styret i hovedstaden Pyongyang.

- Det internationale samfund må samarbejde om at sende en klar besked til Nordkorea om, at dets tilsidesættelse af ​​FN's Sikkerhedsråds-resolutioner har konsekvenser, lyder det fra talsmand Tommy Vietor.

I en meddelelse fra Det Hvide Hus lyder det, at man følger situationen nøje, og at USA vil styrke sikkerhedssamarbejdet de amerikanske allierede i regionen.

Fra russisk side taler udenrigsminister Sergej Lavrov i negative vendinger om den nordkoreanske affyring, og siger, at der er tale om et brud på FN-resolutioner.

Raketten har dog ikke udgjort en direkte fare for landet.

- Advarselssystemer observerede den nordkoreanske raket. Den fløj i en sydlig retning fra den nordkoreanske halvø, siger en unavngiven kilde fra det russiske forsvarsministerium.

Verden over står lande i kø for at fordømme affyringen. Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), sagde natten til onsdag til Ritzau:

- Dagens melding fra Nordkorea er dårligt og dybt bekymrende nyt. Det er en provokation og klart i strid med talrige FN-resolutioner. Nordkorea vinder intet ved at fortsætte sin konfrontationspolitik.

Nogle iagttagere mener, at landets leder, Kim Jong-un, ønsker at bruge opsendelsen til at markere årsdagen for sin fars død den 17. december sidste år.

Ifølge FN-resolutioner har Nordkorea efter sine 2006 og 2009 atomprøvesprængninger forbud mod at gennemføre missil- og atomrelaterede test.

Onsdagens opsendelse kommer efter et mislykket forsøg på at affyre en raket i april.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip