USA tilbagekalder whistleblowers pas

Ifølge talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki skyldes tilbagekaldelsen af den tidligere CIA-ansattes pas de arrestordrer, som amerikanske myndigheder har udstedt på ham.

»Personer, som hr. Snowden, der er efterlyst for kriminelle handlinger, bør ikke have lov til at fortsætte på yderligere internationale rejser,« lyder det ifølge Reuters fra Jen Psaki.

Hun understreger ifølge Reuters, at den eneste rejse, som Edward Snowden skal ud på, er en, hvor han bliver sendt tilbage til USA.

Den eftersøgte IT-tekniker har lækket hemmelige dokumenter om de amerikanske myndigheders massive telefon- og internetovervågningsprogrammer til medierne. På trods af en amerikansk anmodning om udlevering forlod han tidligere i dag Hongkong, hvor han har befundet sig siden den 20. maj.

Senator i New York, Chuck Schumer, fortalte i den forbindelse tv-stationen CNN, at det er »meget skuffende,« at Hongkong har tilladt Edward Snowden at forlade landet.

Den amerikanske FBI-chef, Robert Mueller, har tidligere erklæret, at USA vil gøre alt for at få stillet Edward Snowden for en dommer, og tidligere søndag sagde også formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus i Kongressen, Mike Rogers, at den amerikanske regering vil udtømme alle juridiske muligheder for at få Snowden tilbage til USA.

Edward Snowden har nu ifølge oplysninger fra flere medier indlogeret sig på et hotel i Rusland i Moskvas lufthavn. Han har søgt om asyl i Ecuador, som allerede én gang har lagt sig ud med USA og en række andre lande, da landet tildelte WikiLeaks-stifteren Julian Assange asyl.

Sidstnævnte befinder sig fortsat på Ecuadors ambassade i London.

 

Dagens Gossip