USA: Våbenhvile-kollaps kan blive dyrt for Rusland

Meldinger om kampe og brud på våbenhvilen i Ukraine får USA's vicepræsident, Joe Biden, til at tale med store ord over for den russiske præsident, Vladimir Putin.

I en erklæring fra Det Hvide Hus "fordømmer Joe Biden på det kraftigste overtrædelsen af våbenhvilen begået af separatister i samarbejde med russiske styrker i og omkring Debaltseve."

Udmeldingen fra Biden kommer, efter at han har haft en telefonsamtale med den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, om brud på den blot få dage gamle våbenhvile.

Joe Biden advarer samtidig Rusland om at lade våbenhvilen, der er resultatet af maratonforhandlinger i Minsk, kollapse.

- Hvis Rusland bliver ved med at begå brud på Minsk-aftalerne, inklusiv den seneste, der blev underskrevet 12. februar, vil Ruslands omkostninger stige, lyder det i erklæringen.

Det bliver dog ikke uddybet, hvilke "omkostninger" der præcis er tale om.

Hårde kampe har udspillet sig i gaderne i byen Debaltseve, som er delvist indtaget af oprørerne, oplyser flere medier.

Debaltseve, der er et strategisk trafikknudepunkt mellem de oprørskontrollerede byer Donetsk og Lugansk, betragtes af de prorussiske separatister som en del af deres territorium i Østukraine, og de har nægtet at trække deres tunge våben tilbage.

De internationale observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), der skulle overvåge våbenhvilen, har ikke været i stand til at komme ind i byen på grund af de heftige kampe mellem regeringshæren og oprørerne.

Det møder også kritik fra Joe Biden.

- Vicepræsidenten fordømmer stærkt Rusland og separatisterne for at blokere OSCE-observatørernes adgang til Debaltseve, hvilket giver separatisterne mulighed for at fortsætte deres angreb uden hæmninger, skriver Det Hvide Hus.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde tidligere tirsdag, at kampene ved den ukrainske by Debaltseve var ventet, og han udtrykte håb om, at "separatisterne vil lade de ukrainske styrker forlade byen."

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip