USA vil fortsætte atomforhandlinger

Ifølge nyhedsbureauet AFP siger John Kerry, der er på besøg i Tyrkiet i disse dage, at der skal substans i samtalerne.

»Man skal ikke snakke bare for at snakke,« siger han om den seneste runde forhandlinger, der sluttede lørdag i Kasakhstans hovedstad Almaty - uden nogen fremskridt og uden en ny mødedato blev fastsat.

Samtidig oplyser han til Reuters, at præsident Obama er indstillet på at fortsætte forhandlingerne og siger:

»Diplomati er en pinefuld opgave og en opgave for de tålmodige.«

Til AFP siger Kerry:

»Vi ønsker at opnå en diplomatisk løsning, men den afgørelse ligger i hænderne på iranerne.«

Kravet fra forhandlingsgruppen, som udover Iran udgøres af USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, lyder, at iranerne skal standse berigelsen af uran her og nu. Beriget uran kan anvendes i atomvåben, men også som brændsel i et kernekraftværk, og iranerne hævder, at formålet er fredeligt.

Det er er påstand som flertallet i FNs Sikkerhedsråd ikke tror på, og Iran er derfor blevet mødt med sanktioner, som kontinuerligt er blevet strammet.

Israel er den største høg i forholdet til Iran, og en fremtrædende minister, Yuval Steinitz, som blandt andet er ansvarlig for landets efterretningstjenester, siger til israelsk radio, at det internationale samfund bør give Iran en tidsfrist til at stoppe uranberigelsen, eller imødese et militært angreb.

»Det er på tide, at verden præsenterer iranerne for et utvetydigt ultimatum og en militær trussel,« siger den israelske minister.

 

Dagens Gossip