USA vil genoverveje fængsling af Guantanamo-fanger

En ny komité, Periodic Review Board, er blevet nedsat for at facilitere den potentielle lukning af Guantanamo på Cuba.

Komitéen har endnu ikke truffet beslutning om nogle af de mellem 60 og 80 fanger, der aldrig er blevet sigtet for en forbrydelse, men som ikke desto mindre har været fængslede i adskillige år, og som den amerikanske regering har vurderet som for farlige at løslade.

Men komitéen vil nu gennemgå, om de pågældende fanger individuelt udgør en trussel mod USAs sikkerhed.

»Processen er et vigtigt bidrag til målet om at lukke Guantanamo, ved at sikre at regeringen har en principiel og holdbar proces for at revidere og genoptage tidligere beslutninger om frihedsberøvelse i lyset af de nuværende omstændigheder og efterretninger, og ved at identificere om yderligere fanger kan udpeges til overlevering,« står der i erklæringen fra Pentagon.

Komitéen vil ikke vurdere, om de indsattes fængsling kan forsvares juridisk. Hvis de fængslede ønsker at anfægte deres fængsling, kan det ske gennem det amerikanske retssystem, fremgår det af erklæringen.

Komitéen består af repræsentanter fra blandt andet udenrigsministeriet, forsvarsministeriet og justitsministeriet, den øverste militære stabschef og direktøren for det nationale efterretningsvæsen.

Forsvarsminister Chuck Hagel udpegede tirsdag advokaten Paul Lewis som Pentagons særlige udsending i lukningen af Guantanamo.

Ud af de knap 800 indsatte, der i alt har siddet fængslet i Guantanamo-fængslet, er kun syv blevet dømt for forbrydelser.

Ifølge Reuters er der i alt 164 indsatte på Guantanamo i dag.

 

Dagens Gossip