USA vil ikke betegne Morsis afsættelse som et militærkup

Definitionen af begivenhederne i Egypten, der førte til præsidentens afsættelse i starten af juli, er vigtig, da et militærkup mod en demokratisk valgt leder kan udløse økonomiske sanktioner og sætte en stopper for den økonomiske støtte fra USA til Egypten, der løber op i adskillige milliarder kroner.

Men loven forpligter faktisk ikke Det Hvide Hus til officielt at vurdere, hvorvidt et kup fandt sted i Egypten, og det er ikke i USAs nationale interesse at træffe en sådan afgørelse, oplyser en embedskilde ifølge nyhedsbureauet.

»Loven kræver ikke. at vi træffer en formel afgørelse om, hvorvidt et kup fandt sted, og det er ikke i vores nationale interesse at træffe en sådan beslutning,« siger en embedsperson fra Barack Obamas administration, der taler på betingelse af anonymitet, til Reuters.

Efter udmeldingen fra viceudenrigsminister William Burns sagde den republikanske senator Bob Corker fra Senatets komité for udenrigsrelationer ifølge Reuters, at Obama-administrationen måske aldrig vil træffe en beslutning om sagen. Han foreslår, at amerikansk lov skal ændres.

»Ingen afgørelse er blevet truffet. Det er muligt, at ingen afgørelse nogensinde vil blive truffet,« siger Bob Corker.

De væbnede egyptiske styrker afsatte Mohamed Morsi efter massive folkelige protester i gaderne mod hans styre. Siden har den tidligere præsident været tilbageholdt - formentligt i en bygning tilhørende Den Reuplikanske Garde - af militæret.

Nuværende og tidligere amerikanske embedsmænd har sagt, at Det Hvide Hus ikke har lyst til at lade den årlige milliardstøtte bortfalde, af frygt for at det kan øge ustabiliteten i Egypten, som er af stor strategisk betydning for USA på grund af Egyptens fredsaftale med USAs tætte allierede Israel, og på grund af Egyptens kontrol af Suezkanalen, der er en vital vandrute for det amerikanske militær, skriver Reuters.

»Vi er nødt til at beskæftige sig med vores love på en måde, der tillader os at fortsætte med at være et instrument for stabilitet i regionen,« sagde senator Bob Corker, der tilføjede:

»Det er sandsynligt, at vi meget snart vil forsøge at forholde os til dette spørgsmål, som er et lovgivningsmæssigt dilemma«.

 

Dagens Gossip