USA vil samarbejde tæt også efter Afghanistan

Lederen af Pentagons NATO-kontor, James J. Townsend, tager i slutningen af september til Danmark for at udbygge det samarbejde, der i forvejen er mellem de to lande. Han ønsker at bygge videre på de erfaringer, der er gjort ikke alene i Afghanistan, men også i Irak.

James J. Townsend er en veteran i forsvars- og sikkerhedspolitiske sammenhænge. Han har tidligere været vicepræsident for Det Atlantiske Råd i Washington, og han er ikke en mand, der bare skamroser de danske enheder. Han kender hver eneste detalje af de danske militæraktioner lige fra det danske kampvognsslag mod de serbiske styrker i april 1994, hvor en dansk kampvognsbataljon tog kampen op med serbiske artillerienheder i nærheden af Tuzla i det daværende Bosnien-Hercegovina, til deltagelsen i den første invasion af Irak i 1990 med fregatten »Olfert Fischer«.

»Danskerne er førsteklasses soldater, og vi er taknemmelige for det, I har gjort. Og de erfaringer, vi nu har opbygget, skal ikke forsvinde, når tiden i Afghanistan er forbi,« siger James J. Townsend.

Når han erklærer, at de danske styrker – uanset om det er hæren, flåden, flyvevåbnet eller specialstyrkerne – er i verdensklasse, kan man være nogenlunde sikker på, at det ikke udelukkende er amerikansk høflighed, skriver Berlingske.

Men det er også klart, at USA ikke vil risikere at lade et godt samarbejde smuldre, når Afghanistan er overstået. Der kan hurtigt blive brug for danske styrker endnu en gang. Så kærligheden til det danske militær er givetvis velment, men selvfølgelig også et udtryk for, at USA gerne vil fastholde samarbejdet.

»Vi kender de danske hærstyrker godt, men vi blev også imponerede over, at det danske flyvevåben næsten uden forberedelse gik ind i konflikten i Libyen. Piloternes dygtighed og selvtillid var enestående,« siger han.

Ifølge James J. Townsend skal samarbejdet udbygges også med flåden og med flyvevåbnet, og han håber på, at der på septembermødet kan vedtages en konkret handlingsplan for samtlige værn, således at erfaringerne ikke går tabt.

 

Dagens Gossip