USA vil skære ned på støtten til Egypten

Egypten har gennem årtier været en af de største modtagere af amerikansk militærstøtte, men kræfter i den amerikanske regering har sat spørgsmålstegn ved den omfattende økonomiske hjælp, der løber op i svarende til mere end otte milliarder danske kroner. Kritikere mener, at USA skal gøre hjælpen afhængig af demokratisk udvikling og overholdelse af menneskerettigheder, og det er også den beslutning, den amerikanske regering nu har truffet.

Talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki sagde sent onsdag aften, at USA vil tilbageholde leveringen af visse former for militært udstyr såvel som økonomisk støtte til den egyptiske regering, til der er »troværdige fremskridt« mod en frit og demokratisk valgt regering.

»USA ønsker at se Egypten lykkes, og vi tror på, at det amerikansk-egyptiske partnerskab vil være stærkest, hvis Egypten er repræsenteret af en inkluderende, demokratisk valgt civil regering baseret på retsstatsprincipper, fundamentale friheder og en åben og konkurrencedygtig økonomi,« sagde Jen Psaki onsdag.

Det amerikanske udenrigsministerium oplyste ikke onsdag, præcis hvor meget den økonomiske støtte til Egypten vil blive beskåret, men ifølge kilder, der er informeret om den amerikanske regerings beslutning, bliver flere hundrede millioner dollars skåret væk.

USAs opfordring til indsættelsen af en civil regering kommer, efter general og forsvarsminister Abdel Fattah el-Sisi, der var en af de centrale brikker i afsættelsen af præsident Mohamed Morsi, sagde, at han vil lade det være op til »Guds vilje« om han selv vil stille op som præsidentkandidat.

USA vil ifølge kilder i det amerikanske embedsværk og kongressen bremse en milliardoverførsel og udskyde en planlagt lånebevilling til den egyptiske regering, samt tilbageholde leveringen af militærudstyr, herunder tanks, F-16-fly, missiler og Apache-helikoptere.

USA vil ifølge kilderne fortsat levere dele af militært udstyr og militærtræning og yde støtte til terrorbekæmpelse, grænsesikkerhed og til opretholdelse af sikkerhed i den uroplagede Sinai-region.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil det amerikanske udenrigsministerium desuden yde støtte til egypterne på sundheds- og uddannelsesområdet og til den private sektor i Egypten.

Talsperson Ahmed Ali fra den egyptiske hær afviste over for Al-Jazeera at kommentere USAs beslutning onsdag.

Reduktionen af den militære og økonomiske støtte er ifølge Reuters ikke tænkt som en permanent løsning, men vil angiveligt blive genvurderet løbende med vurderinger af Egyptens fremskridt inden for menneskerettigheder og demokrati.

Mohamed Morsi blev afsat 3. juli. Han vil ifølge nyhedsbureauet AFP blive stillet for retten 4. november, anklaget for at have opildnet til drab på demonstranter uden for præsidentpaladset i december 2012.

 

Dagens Gossip