USA vil tilbageholde støtte til Egypten

USA vil angiveligt bremse en milliardoverførsel og udskyde en planlagt lånebevilling til den egyptiske regering, oplyser kilder sent onsdag aften dansk tid, efter den amerikanske kongres blev briefet af det amerikanske udenrigsministerium om regeringens planer for støtten til Egypten.

Tilbageholdelsen af militærudstyr omfatter ifølge kilderne tanks, F-16-fly, missiler og Apache-helikoptere, mens den ikke omfatter levering af dele af militært udstyr og militærtræning.

USA vil ifølge Reuters fortsat yde støtte til terrorbekæmpelse, grænsesikkerhed og til opretholdelse af sikkerhed i den uroplagede Sinai-region, skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet vil det amerikanske udenrigsministerium desuden yde støtte til egypterne på sundheds- og uddannelsesområdet og til den private sektor i Egypten.

Den videre støtte fra USA til Egypten vil angiveligt afhænge af overholdelse af retsstatens principper, overholdelse af grundlæggende frihedsrettigheder og af en åben og konkurrencedygtig egyptisk økonomi.

Tilbageholdelsen er ifølge Reuters ikke tænkt som en permanent løsning.Egypten har gennem årtier været en af de største modtagere af amerikansk militærstøtte, men kræfter i den amerikanske regering har sat spørgsmålstegn ved den omfattende økonomiske hjælp, da de mener, at USA skal gøre hjælpen afhængig af demokratisk udvikling og overholdelse af menneskerettigheder.

Det er sket i kølvandet på militærets afsættelse af landets første demokratisk valgte præsident, Mohamed Morsi, i juli og de efterfølgende demonstrationer.

Adskillige mennesker har mistet livet efter sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker og politi.

Senest døde 50 demonstranter søndag.

 

Dagens Gossip