USA's første folkevalgte sorte senator er død

Skrevet af admin

04/01/2015

Mest læste i dag

Edward Brooke, den første sorte politiker, der blev demokratisk valgt til Senatet i USA, er død lørdag.

Han blev 95 år gammel.

Republikaneren Brooke blev valgt ind i Senatet fra Massachusetts i 1966. Dengang var USA hærget af raceuroligheder.

Før han blev valgt, havde der tidligere siddet to sorte senatorer kort efter den amerikanske borgerkrig, men de var blevet udpeget af delstatsforsamlinger og ikke valgt af folket.

Brooke var den første sorte til at vinde et senatsvalg, og han blev også genvalgt i 1972.

Da han i 1978 forsøgte at sikre sig en tredje periode i Senatet, var han midt i en skilsmisse, som fik bred medieomtale. Der blev også stillet spørgsmål til et privat lån, han havde optaget, og valget endte han med at tabe til demokraten Paul Tsongas.

Brooke var kendt som en liberal republikaner i Senatet. Han bragte ofte sig selv på kant med daværende præsident Richard Nixon.

Han var stor modstander af USA's troppeopbygning i Vietnam og samtidig den første republikanske senator, der krævede Nixons afgang under Watergate-skandalen.

Brooke blev født i Washington i 1919, kom på Howard University som 16-årig, kæmpede under Anden Verdenskrig og blev uddannet jurist på Boston College.

Da han forlod Senatet, vendte han tilbage til at arbejde med jura.

I 2002 fik amerikaneren konstateret brystkræft og satte sig i spidsen for at øge bevidstheden om sygdommen hos mænd, der meget sjældnere får denne kræfttype.

USA's nuværende præsident, Barack Obama, blev i 2009 den første sorte person til at indtage landets øverste embede.

/ritzau/Reuters