USAs justitsminister vil have selvforsvarslove ændret

Justitsminister Eric Holder talte ved det årlige konvent for borgerrettighedsorganisationen National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) i Orlando, Florida, få dage efter at en jury i samme stat frikendte den tidligere vagtmand George Zimmerman, der stod anklaget for drabet på den sorte teenager Trayvon Martin.

»Separat fra sagen, der har tiltrukket sig nationens opmærksomhed, er det på tide at sætte spørgsmålstegn ved love, der sanseløst udvider begrebet selvforsvar og sår farlige konflikter i vores nabolag,« sagde Eric Holder i sin tale til NAACP.

Selvforsvarslovene, de såkaldte »Stand Your Ground«-love, gør det lovligt for folk, der frygter for deres liv, at bruge dødelig vold uden at forsøge at trække sig fra en eventuel konfrontation, selv når det er muligt, skriver AFP.

»Ved at tillade - og måske opmuntre - voldelige situationer til at eskalere i det offentlige, underminerer sådanne love offentlig sikkerhed. Listen over tragedier som følge heraf er lang,« sagde Eric Holder ved konventet, hvor han meldte ud, at det er af højeste prioritet at sikre, at lovgivningen reducerer vold, hvorfor det ifølge justitsministeren nu er nødvendigt at tage et »grundigt kig på love, der fører til mere vold, end de forhindrer,« skriver AFP.

Justitsministeren kaldte desuden drabet på Trayvon Martin, en ubevæbnet teenager, for »unødvendigt«.

Forsvarerne til den nu frikendte vagtmand George Zimmerman brugte netop »Stand Your Ground«-lovene til at argumentere for, at vagtmanden handlede i selvforsvar, da han skød og dræbt Trayvon Martin.

Justitsministeriet har efterfølgende oplyst, at ministeriet vil genåbne sin undersøgelse af sagen, for at afgøre om nogen borgerrettighedslove er blevet krænket af statsdomstolen, der har behandlet sagen.

Mere end 800.000 har skrevet under på en underskriftsindsamling fra NAACP, der opfordrer Eric Holder til at anlægge en borgerrettighedssag mod George Zimmerman.

Los Angeles’ borgmester annoncerede tirsdag, at der vil blive indsat ekstra politi for at forhindre flere voldelige protester over Trayvon Martin-retssagen, der førte til 14 anholdelser mandag aften, hvor demonstranter hoppede på biler, ødelagde butikker og angreb tilskuere til protesterne.

 

Dagens Gossip