USAs kongres giver grønt lys til bevæbning af syriske oprørere

»Vi er af den overbevisning, at vi nu er i en position, hvor administrationen kan gå videre (med planerne, red.),« sagde udvalgsformanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Mike Rogers, mandag.

Det Hvide Hus meddelte i juni, at det vil yde militær støtte til grupper af syriske oprørere. Både republikanere og demokrater i Repræsentanternes Hus og Senatet har tidligere vægret sig ved at bevæbne oprørsgrupper i Syrien, og de har udtrykt bekymring for, at våbnene kan ende i hænderne på militante islamister.

Medlemmer af Senatets Efterretningsudvalg, der tidligere satte spørgsmålstegn ved planen om at bevæbne oprørerne, har givet et forsigtigt ’ja, til at Barack Obamas administration kan gå videre med planerne. Nu har medlemmerne af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus også givet deres forsigtige samtykke, siger udvalgsformand Mike Rogers ifølge Reuters.

»Det er vigtigt at bemærke, at der stadig er stærke forbehold,« siger Mike Rogers, der tilføjer, at et enigt udvalg ikke desto mindre har vedtaget at bakke op om planerne om at bevæbne oprørerne:

»Vi opnåede konsensus om, at vi kan gå videre med administrationens planer og hensigter i Syrien i overensstemmelse med udvalgets forbehold«.

En kilde bekendt med Det Hvide Hus’ drøftelser bekræfter på betingelse af anonymitet over for Reuters, at Barack Obama nu har den fornødne politiske opbakning til at gå videre:

»Vi har arbejdet med Kongressen for at overvinde nogle af de bekymringer, som de i første omgang havde, og vi mener, at disse bekymringer er blevet håndteret, og at vi nu vil være i stand til at fortsætte,« siger kilden.

I en separat udmelding oplyste stabschefen i det amerikanske militær, general Martin Dempsey, mandag, at amerikanske tropper kan varetage en række opgaver for at hjælpe de syriske oprørere, der kæmper mod Syriens præsident Bashar al-Assad.

Hvis Det Hvide Hus ønsker det, kan den amerikanske hær hjælpe oprørerne med alt fra træning til oprettelsen af en flyveforbudszone, ligesom hæren kan sættes ind i et begrænset antal angreb på militære mål, skriver generalen i et brev til medlemmer af Senatets komité for landets væbnede styrker, hvori han vurderer mulighederne for at bruge den amerikansk militærstyrke i den syriske konflikt, der anslås at have kostet 100.000 mennesker livet.

Generalen skitserer fem muligheder, det amerikanske militær ifølge ham kan forpligte sig til: Uddannelse og rådgivning af oppositionen, gennemførsel af begrænsede angreb, oprettelse af en flyveforbudszone, oprettelse af bufferzoner og kontrol med kemiske våben.

Mens de forskellige muligheder tidligere er blevet drøftet, giver stabschefens brev det fulde overblik over, hvordan militæret mener at kunne hjælpe syriske oprørere, ligesom det giver indblik i potentielle risici og omkostninger, skriver Reuters.

»Alle disse muligheder vil sandsynligvis fremme det smalle militære formål om at hjælpe oppositionen og lægge mere pres på regimet,« skriver Martin Dempsey i brevet.

»Vi har imidlertid lært af de seneste 10 år, at det ikke er nok blot at ændre den militære magtbalance uden nøje overvejelse af, hvad der er nødvendigt for at bevare en velfungerende stat. Vi skal forudse og være forberedte på de utilsigtede konsekvenser af vores indsats,« skriver han.

Det amerikanske militærs nuværende rolle i konflikten er begrænset til levering af humanitær bistand i landet og sikkerhedsbistand til Syriens nabolande.

 

Dagens Gossip