USAs udenrigsminister underkender Zimbabwes valg

»I lyset af fundamentale uregelmæssigheder, som er blevet beskrevet af nationale og internationale observatører, mener USA ikke, at dagens valgresultater er et troværdigt udtryk for folkets vilje i Zimbabwe,« lyder det fra Kerry ifølge Reuters.

Efter den slagne oppositionsleder Morgan Tsvangirai lørdag var ude med en kritik af onsdagens valg i Zimbabwe, er også den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), kommet med sin foreløbige vurdering af valghandlingen.

Han nævner ligesom John Kerry, at der på baggrund af valgobservatørers rapporter er »bekymrende forhold« i forbindelse med vælgerregistrering og selve valget.

»(...) valgobservatørernes foreløbige rapporter er meget bekymrende. Nu må vi vente på de endelige vurderinger, men efter spæde fremskridt ser det ud til, at Zimbabwe har forspildt endnu en mulighed for at samle alle parter om at bringe landet videre,« lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Han opfordrer samtidig alle til at bevare roen og at samarbejde om at opbygge demokrati i landet.

Det blev den siddende præsident Robert Mugabe, som med 61 procent af stemmerne løb med sejren over oppositionslederen Morgan Tsvangirais 34 procent. Tsvangirai bliver af de fleste kommentatorer forbundet med et ønske om at styrke demokratiet i Zimbabwe. Han har nægtet at anerkende resultatet og annonceret, at han vil gå rettens vej med resultatet.

Christian Friis Bach glæder sig dog over, at valget blev afholdt i fred og ro.

»Det er godt, at valgene i Zimbabwe er gennemført uden omfattende vold, og at rigtig mange har ønsket at stemme ved valget. Men valgobservatørernes foreløbige rapporter er meget bekymrende,« siger han i pressemeddelelsen.

Rapporterne er indtil videre foreløbige, men flere påpeger en række uregelmæssigheder og mangler ved valget. Blandt andet vurderer den største og danskstøttede gruppe af observatører ZESN, at især vælgere i byerne har været forhindret i at stemme.

Christian Friis Bach vil, når de endelige rapporter foreligger, drøfte valget i EU med henblik på eventuelle konsekvenser, valget måtte kunne få for Danmarks og EUs politik over for Zimbabwe.

 

Dagens Gossip