Usikker våbenhvile i Ukraine udfordres

En ny våbenhvile trådte i kraft og blev respekteret i det meste af det østlige Ukraine søndag, men et stort antal granater slog ned i og omkring den strategisk vigtige by Debaltseve, hvor tusindvis af ukrainske regeringssoldater er omringet af prorussiske oprørere.

- Fire ukrainske soldater er blevet dræbt af pro-russiske separatister siden en våbenhvile trådte i kraft natten til søndag, og 21 ukrainske soldater er blevet såret, siger militære kilder i Kijev.

Ukraines militær siger, at dets stillinger blev beskudt 60 gange forskellige steder i konfliktzonen søndag, men at beskydningen først og fremmest skete i Debaltseve.

- De prorussiske oprørere anvender alle former for våben - blandt andet Grad raketter, siger en militær talsmand for Ukraines militær, Anatolij Stelmakh.

Udtalelserne blev bekræftet af observatører fra OSCE, der overvåger våbenhvilen.

De prorussiske oprørere nægtede søndag observatører fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) adgang til den omringede by.

- Men våbenhvilen bliver overholdt i det meste af det østlige Ukraine, sagde OSCE's missionschef, Ertugrul Apakan, der synes at nedtone problemerne.

Planens næste fase er, at begge parter i konflikten skal trække tunge våben tilbage fra frontlinjen. Ifølge planen skal denne fase indledes sent mandag aften.

Våbenhvilen er et resultatet af maratonforhandlinger mellem Putin, Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, i Minsk fra onsdag til torsdag.

USA beskylder Ruslands regulære militær for med støtte fra kampvogne at have gennemført en stor operation i dagene op til våbenhvilens ikrafttræden for at omringe Debaltseve.

Mange opfatter Minsk-planen som det hidtil bedste håb for et stop for volden, som har kostet mindst 5.480 mennesker livet siden april.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip