Uskyldige irakere blev groft tortureret

Hvis danske soldater havde grebet ind, da de så en berygtet irakisk politistyrke tæske civile, kunne 11 uskyldige irakere måske have undgået en tragisk skæbne.

De 11 irakere blev anholdt i de tidlige morgentimer 25. november 2004 under operation Green Desert og blev efterfølgende holdt fanget i op til 70 dage, hvor de skulle være blevet udsat for tortur.

Ekstra Bladet har fået adgang til deres journaler, og de fortæller en grufuld historie om seksuelle overgreb, ekstrem fysik vold og ydmygelser.

Den danske retsmediciner Jørgen Lange Thomsen, professor og institutleder ved Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet , har undersøgt de 11 irakere sammen med to arabiske eksperter, en psykolog og en psykiater.

Og konklusionen er klar.

- De har nogle meget karakteristiske følger efter tortur og lider blandet andet af posttraumatisk stress.

- Vi lavede vores undersøgelser uafhængig af hinanden, og vi var rørende enige om, at de alle har været udsat for tortur i varierende grad, siger Jørgen Lange Thomsen.

De 11 irakere er aldrig blevet tiltalt for noget efter operation Green Desert, og de har nu lagt sag an mod den danske stat for at være medansvarlig for tortur. Blandt andet fordi danske soldater ikke greb ind, da de overværede overgreb under operationen.

Jørgen Lange Thomsen fortæller, at det er ikke under selve anholdelsen, men under den efterfølgende tilfangetagelse, at de uskyldige 11 irakere angiveligt blev udsat for tortur.

De 11 irakere lider den dag i dag stadig af alvorlige eftervirkninger.

- De kan ikke falde i søvn, og når de endelig gør det, vågner de op igen, fordi de har mareridt. Der er fysiske smerter, og de får flashbacks, hvor de i glimt er tilbage i tortursituation og for eksempel ser bødlen læne sig ind over dem og skal til at give dem stød igen, siger Jørgen Lange Thomsen.

De 11 irakere kræver hver mindst 40.000 kroner i erstatning fra den danske stat.

 

 

Dagens Gossip