Uvidenhed ingen undskyldning i dopingsager

En række internationale atletikstjerner, der netop er gået i dopingfælden, bedyrer alle, at de ikke har gjort det med vilje. Men den går ikke, siger dansk forbundstræner.

- Jeg har ikke taget ulovlige substanser med vilje.

Sådan har alle de atletik-udøvere fra Jamaica og USA, der søndag blev afsløret som dopingmisbrugere, udtalt til offentligheden om deres sager. De afviser altså ikke, at de har indtaget ulovlige midler. De prøver bare at skabe et billede af, at det er sket uden deres vidende.

- Jeg vil gerne gøre det klart over for min familie, venner og mest af alt over for mine fans i verden, at jeg har aldrig med vilje taget nogen tilskud eller substanser, der bryder nogen regler, sagde for eksempel den tidligere indehaver af verdensrekorden på mændenes 100 meter, jamaicaneren Asafa Powell, der er en af i alt seks atletikudøvere, der netop er blevet afsløret.

Dansk Atletik Forbunds cheftræner Lars Nielsen giver dog ikke meget for, at en rutineret løber som Powell spiller uvidende i denne sammenhæng.

- En mand som Asafa Powell, der har været gennem hele møllen og som har tjent millioner bør ikke være uvidende om, hvad han går og laver. Det vil jeg ikke tro på, siger forbunds-træneren til TV2 News.

Mistroen til de jamaicanske atletikudøvere ramte også italiensk politi, der mandag besluttede at lave en razzia mod det hotel i Udine, hvor de jamaicanske løbere lige nu er i træningslejr.

- Italienske politi har mandag konfiskeret uidentificerede substanser i en razzia mod det hotel, hvor de jamaicanske sprintere Asafa Powell og Sherone Simpson bor, efter de blev testet positive for forbudte stoffer. Værelserne tilhørende atleterne og den fysiske træner Christopher Xuereb fra Canada blev gennemsøgt, og medikamenter og tilskud blev beslaglagt, sagde kaptajn hos politiet i Udine, Antonio Pisapia, til Associated Press.

Han tilføjede, at det var uklart, om substanserne var ulovlige, og at disse ville blive analyseret.

- Der blev ikke foretaget arrestationer, og ingen bliver undersøgt ydeligere, sagde Antonio Pisapia.

Også for den amerikanske sprinter Tyson Gay får dopingsagen umiddelbare konsekvenser ud over den karantæne, han nu står til at modtage, hvis også hans B-prøve viser sig positiv..

Hans hovedsponsor Adidas har nemlig besluttet at suspendere samarbejdet med sprinteren med øjeblikkelig virkning.

- Vi er chokerede over disse nylige beskyldninger, og selv om vi anser ham for uskyldig, indtil det modsatte er bevist, er vores kontrakt med Tyson her og nu suspenderet, skriver det store sportsbeklædningsfirma i en meddelelse.

Hos den internationale olympiske komité (IOC) vælger præsident Jacques Rogge at se den nye regn af dopingsager i et positivt lys, selv om han naturligvis ikke er glade for nyheden.

- Jeg er naturligvis skuffet, og jeg vil gerne gentage, at vi har en nul-tolerance politik mod doping, siger Rogge ifølge Associated Press.

- Det er tydeligt, at kampen mod doping aldrig kan vindes helt, men disse sager viser endnu en gang det effektive ved en stærk, sofistikeret og konstant udviklende kamp mod doping i sport ført af IOC og vores partnere i den olympiske bevægelse, siger Jacques Rogge, der også benytter de aktuelle sager til at fremhæve vigtigheden af dopingtest uden for konkurrence.

Ud over de to stjernesprintere, amerikaneren Tyson Gay og Jamaicas Asafa Powell er også den kvindelige jamaicanske sprinter Sherone Simpson samt de to jamaicanske diskoskastere Allison Randle og Traves Smikle blevet identificeret som parter i dopingsagen.

En enkelt af de i alt fem jamaicanere, der har en positiv test, er endnu ikke afsløret offentligt. Men i Usain Bolt-lejren afviser man, at verdens hurtigste mand er indblandet i doping-skandalen.

 

 

 

 

Dagens Gossip