V: Måske er briterne ikke så EU-skeptiske alligevel

Måske det slet ikke havde været nødvendigt for David Cameron at love briterne en folkeafstemning om landets tilhørsforhold til EU.

Det vurderer Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, efter at den konservative britiske premierminister har sikret sig sejren ved det britiske valg.

- Jeg kan ikke lade være med at sidde med den tanke, at hvis jeg var David Cameron, så ville jeg nok tænke, om det havde været nødvendigt at stille den folkeafstemning i udsigt. Han havde nok vundet valget alligevel, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

- Fra dansk og europæisk perspektiv åbner det her for den nye situation, hvor Cameron har lovet noget, som han måske vil have svært ved at levere på. Altså en genforhandling af hele traktaten ser jeg ikke for mig.

- Og nogle af de ting, som Cameron lægger op til at ville diskutere, vil kræve en ændring af traktaten, og det er ikke bare noget, man lige laver. Sidste gang tog det 10 år, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han tolker det britiske valgresultat som om, at briterne slet ikke er så EU-skeptiske, hvilket mange ellers troede.

- EU-skeptiske Ukip har ikke fået et synderligt godt valg, og ser man på Skotland, så har De Konservative ikke fået et eneste mandat, og der er ingen tvivl om, at skotterne vil gerne forblive i det europæiske samarbejde.

Spørgsmål: Hvis det rent faktisk ender med en folkeafstemning hos briterne, hvordan vil Cameron agere i den forbindelse?

- Cameron bliver nødt til at levere nogle resultater på den her genforhandling, han har lovet.

- Han er tvunget til at komme tilbage med noget til briterne, hvor han kan sige, at nu har vi fået nogle indrømmelser, blandt andet i forhold til adgangen til sociale ydelser.

- Jeg håber for briternes, danskernes og europæernes skyld, at Storbritannien forbliver i EU. Det tror jeg også, at de gør, siger Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip