V og DF vil forbyde skudsikre veste

»En af grundene, til at banderne skyder som i det vilde vesten, er, at de skudsikre veste beskytter dem. Hvis der er noget på spil, er man mere tilbøjelig til at tænke sig om,« siger han til b.dk.

Karsten Lauritzen erkender, at manglende beskyttelse kan have fatale konsekvenser, men at han først og fremmest bekymrer sig om borgernes sikkerhed frem for bandemedlemmernes.

Dansk Folkeparti tror, at et forbud vil stresse banderne.

»Man fjerner et af de værktøjer, banderne har til at beskytte sig mod angreb, og det vil gøre livet farligere og mere besværligt for banderne. Jeg har talt med flere politifolk, som river sig selv i håret, fordi de må lade bandemedlemmer gå efter en afhøring og anholdelse på grund af manglende beviser, selv om de anholdte har skudsikre veste på,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Forbuddet skal også gælde såkaldte stikveste og er kun rettet mod bandemedlemmer. Det vil sige, at dørvagter og lignende stadig må bære beskyttelsesveste.

I Dørmændenes Landsklub vækker forslaget dog bekymring. Formand Peter Moesgaard vurderer, at den slags forslag ofte fører til, at de rammer alle borgere, hvilket i yderste konsekvens betyder, at dørmændene ikke må have et værnemiddel til at beskytte sig mod overfald.

»Hele vores retsvæsen bygger på, at man må beskytte sig selv og sin ejendom, så jeg finder det fuldstændigt mærkværdigt, at Venstre vil fratage folk retten til at beskytte sig. Det svarer til, at man ikke må køre med sikkerhedssele, hvis man tidligere har fået en fartbøde. Vi taler jo ikke om våben, som Venstre i stedet burde bruge deres energi på at få væk fra gaderne,« siger Peter Moesgaard til b.dk.

De Konservative ser både argumenter for og imod et forbud mod skudsikre veste. De er positive over for at drøfte et forbud ud fra argumentet om, at dem, der render rundt med skudsikre veste, føler sig for sikre og dermed bliver overmodige, lyder det fra retsordfører Tom Behnke (K).

»Men en skudsikker vest kan også give den tryghed, der gør, at de ikke behøver at have et skydevåben på sig til at forsvare sig, hvis de bliver angrebet af andre bandemedlemmer. Så der er argumenter, som taler for og imod,« siger retsordføreren.

Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup (S), er skeptisk, så længe der ikke foreligger et konkret forslag.

»Justitsministeriet har netop meddelt Folketingets Retsudvalg, at der er betænkeligheder og menneskerettighedsovervejelser ved at lave regler om påklædning. Jeg vil gerne se et konkret forslag, som ikke sender Danmark over i gruppen af lande som Iran og Uganda, der har eksplicitte påklædningsforbud,« siger retsordføreren til b.dk.

 

Dagens Gossip