V og K klar til at forlænge dansk indsats mod IS

Venstre og Konservative begynder allerede nu debatten om, hvorvidt Danmark skal fortsætte den militære indsats mod Islamisk Stat (IS).

Ifølge de to partier skal indsatsen ikke stoppe til oktober, hvor det etårige danske mandat udløber. Det skriver Politiken tirsdag.

- Vi lægger op til at forlænge bidraget. Vi mener fortsat, at der skal være et kampflybidrag, og vi mener også, at vi skal have soldater til at uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker, siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, til Politiken.

- Så må vi i de kommende måneder diskutere, hvor omfattende - økonomisk og tidsmæssigt - bidraget skal være i et nyt mandat, tilføjer han.

Hans konservative kollega, Mike Legarth, mener "helt afgjort", at mandatet skal forlænges.

- Der er ikke blevet brugt en krone for meget i Irak. Islamisk Stat er en brutal og hæslig terrororganisation, som skal nedkæmpes og udslettes - koste, hvad det vil. Vi er villige til at fortsætte indsatsen, indtil Islamisk Stat er udryddet, siger Mike Legarth til Politiken.

Siden oktober sidste år har danske F-16-fly været på vingerne mere end 300 gange i forsøget på at stoppe terrororganisationens fremmarch i Irak.

Et samlet folketing med undtagelse af Enhedslisten vedtog i efteråret at igangsætte en mission med 280 mand og i alt syv F-16-kampfly som deltagelse i en USA-ledet koalition mod IS.

Da missionen bliver langt dyrere end ventet, er det ifølge Politiken afgørende for Dansk Folkeparti, om en fortsat mission kommer til at dræne forsvarets kasse.

- Vi vil som udgangspunkt forlange, at det skal være en helt ny bevilling fra Finansudvalget, så man ikke bruger penge fra forsvarets konto. Det er så hamrende dyrt, siger Søren Espersen til Politiken.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger til Politiken, at han først tager stilling til en forlængelse, når koalitionen har gjort status over den nuværende indsats.

Han slår ifølge avisen fast, at man havde oplevet en endnu større humanitær katastrofe, hvis ikke koalitionen havde grebet ind. Samtidig erkender han, at der stadig er lang vej til, at IS bliver slået helt tilbage.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip