V vil have fundet 37 ukendte tolke

Det siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), der vil bede forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om en orientering om sagen.

»Jeg vil klart opfordre til, at ministeren gør noget mere. Så må han tale med sin amerikanske kollega, for vi skylder at gøre en særlig indsats for dem, der har arbejdet for de danske soldater. Derfor skal vi selvfølgelig også have fundet identiteten på de 37, og hvorfra de kommer i Afghanistan,« siger Troels Lund Poulsen.

Han mener, det må være muligt at finde frem til de 37 ukendte tolke, så de også kan få gavn af den aftale, regeringen indgik med Venstre, Konservative og Liberal Alliance i foråret.

»Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at vi har været en af de tættest allierede med USA i Afghanistan, og selvfølgelig er amerikanerne interesserede i at hjælpe os, hvis vi har nogle konkrete udfordringer. For mig virker det som om, at man har forsøgt at kontakte det her firma, og det er det eneste, man har gjort,« siger forsvarsordføreren, der ikke mener, at ministeren »har taget det her seriøst nok.«

»Vi har bedt om det gennem flere måneder, at man gør en helt særlig og ihærdig indsats, netop i forhold til det trusselsbillede, de (tolkene, red.) kan blive mødt med i fremtiden,« siger han.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen (S), er i modsætning til sin Venstre-kollega ikke i tvivl om, at arbejdet med at finde frem til alle tolke forløber planmæssigt, og at de alle vil få den hjælp, de er berettiget til ifølge aftalen. Han påpeger således, at tolkene også selv har mulighed for at henvende sig til danskere, briter eller amerikanere i Afghanistan, hvis de føler sig truet af Taleban.

Men det giver Troels Lund Poulsen ikke meget for.

»Nu er det jo ikke sådan, at den aftale er husstandsomdelt til hele den afghanske befolkning. Hvem er det, de skal kontakte? Vi ved jo ikke, hvor de 37 personer opholder sig. Så nemt er det heller ikke i Afghanistan at kontakte de danske myndigheder,« siger han.

Venstre-ordføreren vil desuden også bede forsvarsministeren forklare, hvorfor behandlingen af tolkenes sager ifølge Jyllands-Posten ikke er gået i gang, men derimod overladt til Storbritannien.

 

Dagens Gossip