Våben fra hemmelig hær fundet i Danmark

Våbendelene er blevet indleveret af en anonym giver og stammer ifølge udsagn fra flere førende eksperter fra det såkaldte stay-behind-netværk, der med hjælp fra CIA og NATO blev oprettet under Den Kolde Krig for at imødegå truslen fra Moskva, skriver avisen.

»De har været gemt af vejen på en måde, som klart peger på Den Kolde Krig, og blandt andet på den baggrund, og efter at have konsulteret eksperter også i udlandet, kan vi nu slå fast, at der højst sandsynligt er tale om et hemmeligt stay-behind-våbendepot,« siger Frihedsmuseets magasinbestyrer, Søren Rasmussen, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 2009 slog Politiets Efterretningstjenestes undersøgelseskommission fast, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i 1951 indgik en aftale med CIA om at udvikle et skjult dansk stay-behind-netværk under dansk kontrol. Det er imidlertid uklart, hvordan aftalen præcis blev udmøntet, skriver avisen.

Til gengæld har den tidligere chef for CIA William Colby før sin død beskrevet, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste blandt andet i Danmark etablerede en hemmelig hær og udstyrede den med våben, hvilket skiftende danske regeringer har benægtet.

Ifølge den forhenværende socialdemokratiske justitsminister Ole Espersen (S) giver det nye våbenfund stof til eftertanke:

»Hvis våbenfundet kan knyttes til CIA, viser det, at USA har ageret i strid med dansk lovgivning og uden for danske myndigheders kontrol. Jeg er i hvert fald ikke blevet orienteret om det i min ministertid,« siger han.

Historiker Peer Henrik Hansen, der forsker i Den Kolde Krig, er ikke i tvivl:

»Som det er beskrevet for mig, stammer det fra det parallelnetværk, som CIA var med til at oprette i Danmark under Den Kolde Krig. Men vi ved stadig meget lidt om det, fordi myndighederne holder kortene tæt til kroppen,« siger han.

FE har ikke ønsket at kommentere sagen om våbenfundet. I en skriftlig meddelelse til Morgenavisen Jyllands-Posten skriver FE, at det ikke har kendskab til de stay-behind-aktiviteter, som tidligere er blevet knyttet til CIA i Danmark.

 

Dagens Gossip