Våbenaftale glæder og skuffer

»Aftalen løser ikke krisen. Rusland er partner med regimet, der dræber det syriske folk. Der er begået en forbrydelse mod menneskeheden,« siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen kræver, at FNs våbeninspektører får fuld adgang til landet, men det skal de ikke have, hvis det står til Qassim Saadeddine, der er medlem af oppositionens militære råd.

»Planen kan skride ad helvede til. Vi afviser den, og vi vil ikke beskytte våbeninspektørerne eller lade dem komme ind i Syrien,« siger han ifølge Reuters.

Det syriske styre hilser derimod aftalen velkommen. En repræsentant for den syriske regering siger, at aftalen om afvæbning af kemiske våben er en »sejr for Syrien«.

»På den ene side hjælper den syrerne med at komme ud af krisen, og på den anden side har den givet mulighed for at undgå krig mod Syrien,« siger minister for national genforening, Ali Haidar, ifølge AFP til det russiske nyhedsbureau Ria Novosti.

Han bakkes op af Den Arabiske Ligas leder, Nabil al-Arabi, der ligesom NATO, Kina og Frankrig glæder sig over aftalen.

»Den er et skidt nærmere en politisk løsning,« siger Arabi ifølge AFP.

Den holdning deler NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, der siger, at »aftalen er et skridt i den rigtige retning«.

Fra den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, lyder meldingen ifølge Reuters:

»Vi mener, at denne rammeaftale har mildnet den nuværende eksplosive og højspændte situation i Syrien«.

Den kinesiske udenrigsminister har i øjeblikket besøg af Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius. Frankrig har gennem forhandlingerne støttet USA i et militært indgreb i Syrien.

Knap så optimistisk er Israel, der gennem Syrien-konflikten har prøvet at blive bedre venner med Tyrkiet for at skabe mere ro i området.

»Vi håber, at aftalen vil give resultater,« siger Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i forbindelse med en tale ved en mindeceremoni for israelske soldater.

Om aftalen bliver en succes, afhænger ifølge Netanyahu af, om man opnår »total udslettelse« af arsenalet af kemiske våben.

»Den vil blive bedømt på dens resultat - den totale udslettelse af alle lagrene af kemiske våben, som det syriske regime har anvendt mod sit eget folk,« siger han til Reuters.

Rusland og USA nåede efter flere dages forhandlinger til enighed ved et møde i Genéve. Efter planen skal FNs våbeninspektører allerede være i Syrien i november.

 

Dagens Gossip