Våbenglad lobby rystet over skoledrab i USA

En stor del af USA holder fredag et øjebliks stilhed for at mindes ofrene for skolemassakren i byen Newtown i den amerikanske delstat Connecticut, der for en uge siden kostede 28 mennesker livet - heriblandt 20 børn i alderen seks til syv år.

Kort efter er den amerikanske våbenlobby med National Rifle Association i spidsen så klar til at komme med en udmelding om skyderiet, som har fået præsident Barack Obama til at varsle ændringer af landets liberale våbenlov.

Pressemødet ventes at begynde klokken 16.45, skriver CNN.

Den normalt meget højlydte interesseorganisation havde ellers i første omgang deaktiveret sin Facebook-side, været tavs på Twitter og nægtede desuden at udtale sig til pressen.

Tavsheden kom efter voldsom kritik af gruppen på de sociale medier. Men sent tirsdag kom den første erklæring fra våbenorganisationen.

- National Rifle Association består af fire millioner mødre og fædre, sønner og døtre - og vi blev chokerede, bedrøvede og fortvivlede over nyheden om de forfærdelige, meningsløse mord i Newtown, lød det.

Barack Obama vil forhindre hændelser som skudmassakren i Newtown, og derfor skal en særlig gruppe allerede i januar fremsætte konkrete forslag, der kan være med til at forhindre en gentagelse af den tragiske episode.

Obama anerkender, at USA har en stærk tradition for at bære våben - og at det er en tradition, der er blevet givet videre fra generation til generation.

Men han understreger, at ved at holde kraftige våben ude af hænderne på farlige mennesker, så kan tragedier som den i Connecticut fredag undgås.

Trods massakren er våbenorganisationen angiveligt allerede i gang med at forberede skridt mod lovændringer.

Og der er tale om en klar strategi, når våbenlobbyen er tavs efter et angreb, siger Kristin Goos, som er professer ved Duke University, til CNN.

National Rifle Association har knap fire millioner medlemmer. Den er blandt USA's absolut mest magtfulde interesseorganisationer.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip