Våbenhvilen vakler i Ukraine: Fem soldater er dræbt

Skrevet af admin

17/02/2015

Mest læste i dag

Fem ukrainske soldater er blevet dræbt i løbet af det seneste døgn i det østlige Ukraine på trods af en våbenhvile, der trådte i kraft sent lørdag aften.

Det siger en militærtalsmand i Kijev ifølge nyhedsbureauet AFP.

14 soldater er desuden såret, siger talsmanden Vladislav Selesnjov.

Størstedelen af dødsfaldene har fundet sted i byen Debaltseve nær Donetsk, hvor der er blevet meldt om voldsomme kampe mellem oprørere og ukrainske regeringsstyrker både søndag og mandag.

Natten til tirsdag blev de politiske ledere fra Rusland, Ukraine og Tyskland enige om konkrete tiltag, der skal sikre observatører adgang til byen i det østlige Ukraine.

Ifølge en talsmand for den tyske regering diskuterede Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, desuden tilbagetrækningen af tunge våben fra det krigshærgede område.

- Tilbagetrækningen af tunge våben skulle blive indledt tirsdag, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det vil i så fald være i overensstemmelse med den våbenhvileaftale, der blev indgået i Minsk i Hviderusland i sidste uge efter maratonforhandlinger mellem Putin, Porosjenko, Merkel og den franske præsident, François Hollande.

At tilbagetrækningen af våben faktisk kommer til at ske, forekommer imidlertid tvivlsom.

Mandag fastslog det ukrainske militær, at hæren ikke er ved at forberede en tilbagetrækning af tunge våben fra frontlinjerne, selv om det står skrevet i fredsplanen.

Det skyldes, at militæret efter eget udsagn fortsat er udsat for kontinuerlige angreb fra de prorussiske separatister.

En lignende melding kommer fra oprørerne, der ifølge Reuters siger, at de er "tvunget til at besvare ilden fra ukrainske styrker" og ikke "ensidigt" vil begynde at fjerne tunge våben som artilleri og kampvogne.

/ritzau/