Vadehavet skal være natur i verdensklasse

Vadehavet er efter 20 års tilløb kommet et stort skridt videre mod at komme med i naturens superliga på internationalt plan.

Miljøminister Ida Auken (SF) har tilstrækkelig opbakning til at arbejde videre at få Vadehavet med på Unescos prestigefyldte liste som verdensnaturarv.

Regeringen går derfor videre med den danske ansøgning til Unesco efter, at et stort flertal af lokalpolitikerne i Vadehavsregionen bakker op om projektet.

Både kommunalbestyrelserne i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner støtter, og det gør bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet. De vil nu underskrive en fælleserklæring om støtte til områdets udpegning.

Tønder Kommune ønsker også, at den danske del af Vadehavet bliver udpeget som verdensarv, men kun på et mindre areal. Derfor er kommunen ikke med i den fælles erklæring.

- Vadehavet har et kæmpe potentiale for at udvikle det grønne turismeerhverv i Danmark, og det skal vi udnytte sammen med kommunerne og Nationalpark Vadehavet, siger Ida Auken.

- Jeg havde selvfølgelig helst set, at Tønder Kommune også ville bakke fuldt op, men det store flertal skal ikke snydes for denne mulighed.

I dag er Vadehavet i Holland og Tyskland for længst optaget på Unescos liste over globale naturperler, der er så unikke, at de betegnes som en del af klodens naturarv.

I 1995 forsøgte den daværende danske regering med Ida Aukens morbror Svend Auken som miljøminister at få den danske del af Vadehavet med i udpegningen. Men det blev skudt til jorden på grund af voldsom lokal modstand.

Den modstand er svundet så meget med årerne, så Ida Auken nu kan begynde at forberede en dansk ansøgning. Vadehavet anses af natureksperter som Danmarks mest unikke naturtype.

Danmark har i dag ingen naturområder på Unescos liste over verdensarv men tre kultursteder: Jelling-monumentet, Kronborg og Roskilde Domkirke.

/ritzau

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip