Væggelus voldtager, bruger peberspray og dør

Det generende blodsugende insekt væggelusen også kendt som en 'sengetæge' har tilpasset sig mennesker i flere tusinde år, men har været på voldsom fremmarch i det seneste årti.

Selv om vi har levet under dynen med insektet i mange år, er det ikke meget vi ved om de små krabaters sexliv. Nu viser ny forskning, hvordan væggelusenes specielle parringsadfærd foregår.

Særligt analyseudstyr og videooptagelser har afdækket, hvordan væggelusene har en voldtægtsadfærd, når en han møder en hun. Når han ser sit snit til det, kravler han op på ryggen af hende og stikker sit parringsorgan gennem hunnens hudskelet og afsætter sin sæd i kroppen.

Det betyder, at parringen ikke foregår gennem en kønsåbning, hvilket er normalen for de fleste andre insekter. Det kaldes i stedet en 'traumatisk inseminering,' fordi hunnens bagkrop bliver beskadiget.

Det er Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og to forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab, der står bag undersøgelsen af væggelusenes bizarre seksuelle adfærd.

Den videnskabelige artikel, der er publiceret i PLOS ONE, kan blandt andet også berette, hvor galt det kan gå, når han-væggelusen angriber andre hanner.

Hvis et parringsforsøg mellem to hanner lykkes, vil den angrebede han afgå ved døden i løbet af kort tid, fordi den ikke er indrettet til parringen ligesom hunnen. Derfor har han-væggelusene også udviklet et forsvarssystem, der minder om en peberspray, hvor den via kirtler udskiller stoffer som får den angribende til at stoppe sin parring.

Kilde: Aarhus Universitet

 

 

Dagens Gossip