Vælgerne dumper SF-top

I en Gallup-måling foretaget for avisen peger de adspurgte danskere på Annette Vilhelmsen som den minister, der har klaret sig dårligst.

På en skala fra et til 100 indkasserer Annette Vilhelmsen bare 26 point, hvilket er et fald på otte point siden sidste måling. Dermed skraber hun bunden sammen med den socialdemokratiske by- og boligminister Carsten Hansen (S).

På tredjepladsen over de ministre, der har klaret sig dårligst, er SFs tidligere formand, udenrigsminister Villy Søvndal (SF). Han er samtidig den minister, danskerne helst så fyret.

Direkte adspurgt svarer 30 procent i målingen, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bør fyre Villy Søvndal i forbindelse med en mulig kommende rokade, mens 26 procent mener, at Søvndal skal degraderes. For Annette Vilhelmsens vedkommende mener 25 procent af de adpurgte, at hun skal fyres, mens 21 procent mener, hun skal degraderes. Kun to procent mener, at de to SF-ministre skal forfremmes, mens hver fjerde af de adspurgte danskere mener, at de bør beholde deres poster.

SF-formandens dårlige resultater afspejler et parti i krise, mener SF-kender og journalist på Weekendavisen Hans Mortensen.

»Annette Vilhelmsens problemer er et udtryk for den mere generelle krise i SF. Partiet har stået dårligt længe, og det smitter selvfølgelig af på formanden,« siger Hans Mortensen, der vurderer, at SF kunne få meget ud af en kommende regeringsrokade, hvis partiet kan sætte sig på mere velfærdsorienterede ministerier.

»Det er ikke noget godt ministerium, Annette Vilhelmsen har. Det er svært at profilere SF-politik fra det ministerium, fordi det er et ministerium, hvor man typisk kommer på forsiden af Børsen, som ikke læses af SFs kernevælgere,« siger Hans Mortensen.

SF-formanden selv kommenterer af princip ikke meningsmålinger, men erkender, at målingen ikke er god.

»Det her er et signal om, at jeg skal gøre mig mere umage for, at danskerne kan se, hvad jeg udretter som minister,« siger hun.

Også SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), havde gerne set nogle flottere tal.

»Det er en skuffende måling,« siger han til Berlingske.

Jonas Dahl mener dog ikke, at målingen afspejler den indsats, som det samlede ministerhold har ydet.

»Vi er i gang. Vi har lavet nogle vanskelige og svære reformer i foråret, men vi har også lavet mange gode ting, for eksempel dagpengeaftalen,« siger han.

Han er uenig i, at Annette Vilhelmsen ikke kan profilere sig på områder, der matcher SF-vælgerne, fra den ministertaburet, hun sidder på nu.

»Annette er glad for at sidde i det ministerium. Der er enormt meget politik og indhold i det – også for SFere. Vi har fået taget diskussionen om bankernes ageren, og der er en lang række ting på det forbrugerpolitiske område, hvor det giver god mening, at det er en SFer, der sidder som minister der,« siger Jonas Dahl.

Ifølge målingen er »duksen« på ministerholdet den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der får flest point – 51 af danskerne. Hun efterfølges af den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon (S), der indkasserer 47 point, mens miljøminister Ida Auken (SF) kommer ind på en tredjeplads med 43 point.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) må nøjes med 39 point, skriver Berlingske.

 

Dagens Gossip