Vælgerne: Regeringen er blevet mere blå

Vælgernes syn på regeringspartierne har ændret sig markant.

I dag oplever vælgerne, at Socialdemokraterne, SF og Radikale som klart mere højreorienterede end for fem år siden.

Især Radikale har i vælgernes bevidsthed undergået et hamskifte og er fra en placering tæt på Socialdemokraterne på den 'bløde' venstrefløj flyttet over på højrefløjen i dansk politik.

Vælgernes syn på de politiske partier er ikke grebet ud af den blå luft, men bygger på undersøgelser gennemført af Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet gennem flere årtier.

Dertil kommer, at analyseinstituttet YouGov for Ugebrevet A4 har gennemført en tilsvarende undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af danske vælgere i begyndelsen af november 2012.

Her opnår Radikale gennemsnitsscoren 5,38, når vælgerne bliver bedt om at placere partiet på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er mest mulig venstreorienteret, og 10 er mest mulig højreorienteret. I 2007 opnåede partiet scoren 4,36 ifølge valgundersøgelsen foretaget af Aarhus Universitet.

Med højredrejningen passerer Radikale i vælgernes øjne ikke alene den politiske midte i dansk politik. De går også højre om den gennemsnitlige vælger, som med 5,27 stiller sig en smule til højre for midten.

Også SF er i gang med et gevaldigt højresving, mener vælgerne. Da målingen første gang blev gennemført i forbindelse med valget i 1994, ledte vælgerne efter partiet langt ude på venstrefløjen og tildelte det scoren 2,29. Siden er partiet langsomt blevet opfattet som mere midtsøgende. Og det seneste hop fra 2,66 i 2007 til 3,23 i 2012 springer i øjnene.

Også Socialdemokraterne har i vælgernes bevidsthed rykket sig til højre, selv om forskydningen her er mere beskeden - fra 4,09 i 2007 til 4,31 i 2012.

Valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, mener, at der bag vælgernes oplevelse ligger en simpel konstatering af, at regeringspartierne ikke fører den venstreorienterede politik, som vælgerne havde sat næsen op efter, da de valgte dem. Og at det især har ændret opfattelsen af Radikale, finder han naturlig.

- Før de trådte ind i regeringen, var Radikale slået ind på en markant, højreorienteret kurs og allieret sig med højrefløjen om reformer af dagpenge og efterløn. Den linje har de jo fortsat i regeringen, og debatten lige siden regeringsdannelsen er jo gået på, at de bestemmer det hele og trækker den økonomiske kurs til højre, siger Rune Stubager.

Krisen og den aktuelle politiske dagsorden er ifølge Rune Stubager også med til at få Radikale tilbage på den mere højreorienterede placering i vælgernes bevidsthed, som partiet også indtog tilbage i 1994.

- Radikale er et parti med to ansigter: Venstreorienteret i værdipolitikken, der handler om udlændinge- og retspolitik, og højreorienteret i fordelingspolitikken, der handler om økonomi. Og modsat i 00'erne er værdipolitikken kommet til at spille en mindre rolle, mens krisen har sat økonomien allerøverst på dagsordenen. Det har fået vælgerne til at forbinde Radikale med deres økonomiske politik, påpeger han.

Radikale selv begræder imidlertid ikke den placering, som vælgerne har tildelt dem - tværtimod. Ifølge folketingsgruppens formand, Sofie Carsten Nielsen, er den helt på linje med partiets selvforståelse.

- Midten er tilbage i dansk politik, og der befinder vi os rigtig godt, siger hun.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip