Vælgerne tror ikke på Løkkes nulvækst

I en meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske, svarer 63 procent, at de er »enige« eller »overvejende enige« i, at nulvækst forringer velfærden, ligesom hele 59 procent mener, at det vil føre til færre offentligt ansatte.

Lars Løkke Rasmussen skal denne weekend stå ansigt til ansigt med sit partibagland, når Venstre i dag åbner det årlige landsmøde kun halvanden måned før kommunalvalget.

Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), mener, at partiets politikere på Christiansborg har forsømt at forklare danskerne, hvad de reelle konsekvenser er ved partiets politik.

»Det er vigtigt, at Venstre nu op til kommunalvalget melder klart ud, at nogen borgere vil opleve, at de får mindre fra det offentlige, selv om vi stiller de samme midler til rådighed. Man er nødt til at finde besparelser i kommunerne, for loven siger, at vi skal bruge flere penge andre steder,« siger Johannes Hecht-Nielsen, der ellers erklærer sig som »varm tilhænger af nulvækst«.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder

Han har svært ved at forstå partitoppens forsikringer om, at der ikke vil komme færre offentligt ansatte som følge af nulvækst.

»Der vil komme færre offentligt ansatte med den politik, men det er sådan set også det, der er målet. Danmark skal ikke have den offentlige sektor i verden med de fleste ansatte. Det kan ikke være meningen,« siger han.

Venstre er de seneste måneder kommet stadig mere i defensiven i spørgsmålet om partiets udgiftsstop.

Berlingske har ad to omgange spurgt et panel af ti topøkonomer fra universiteter og banker om deres vurdering, og de anerkender godt nok princippet om, at nulvæksten er reguleret med pris- og lønudviklingen, så der i udgangspunktet er råd til de samme ansatte og den samme velfærd.

Men i praksis vurderer de, at stigende udgifter til store ældreårgange, uddannelse og nye behandlingsformer i sundhedssektoren vil udhule velfærden og lønningerne til de offentligt ansatte.

Venstre har på det seneste åbnet for, at der kan komme færre offentligt ansatte, hvis kommunerne eksempelvis øger deres varekøb og udlicitering til den private sektor, men holder samtidig fast i, at nulvækst i sig selv ikke betyder færre offentligt ansatte.

Partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), ønsker ikke at kommentere tallene fra Gallup.

»Jeg kunne godt have nogle holdninger til det, men det vil jeg undlade. Det her er et politisk valg for os, hvor vi ikke ønsker at gøre verdens største offentlige sektor endnu større, men i stedet vil vi bruge råderummet i dansk økonomi til at skabe flere private arbejdspladser,« siger Ellen Trane Nørby, der også fastholder, at partiet kan gennemføre et udgiftsstop uden at forringe velfærden.

»Vi siger ikke, at det her bliver let, men hvis man tænker nyt rundt omkring i den offentlige sektor i de kommende år, så tror vi godt på, at det kan lykkedes,« siger hun.

Ved torsdagens åbningsdebat i Folketinget brugte Socialdemokraterne en stor del af tiden på at bore i Venstres nulvækstplaner.

Ifølge valgforsker og lektor ved Aarhus Universitet Rune Stubager viser Gallups tal, at Socialdemokraterne har fat i en god sag.

»Regeringen er stadig langt bagud i meningsmålingerne, men tallene viser, at nulvæksten sagtens kan gå hen at bliver et problem for Venstre under en valgkamp. Der er ikke engang et relativt flertal af deres egne vælgere, som tror på det, de siger,« siger han til Berlingske.

Ifølge målingen mener 31 procent, at det er en »god« eller »meget god idé« at indføre nulvækst i den offentlige sektor, mens 37 procent mener, at det bliver nødvendigt at reducere den offentlige velfærd i fremtiden.

Ifølge lektor Rune Stubager tyder det på, at vælgerne ikke længere ønsker reformer.

»Det her er en klar ændring. Der er ingen tvivl om, at den nuværende regering har skåret i velfærden, og det har vælgerne forstået, fordi de har fulgt med i løftebrudsdiskussionen, og nu har de ikke appetit på mere. Reformerne er til dels blevet omfavnet af danskerne, men nu synes de ikke, der er behov for flere nedskæringer,« siger han.

 

Dagens Gossip