Vagter skal overvåge psykiatriske patienter

Den opgave skal løses af et privat vagtfirma, har et politisk flertal i Region Syddanmark bestemt.

Det syddanske regionsråd har besluttet, at der skal indføres en større sikkerhedsfunktion på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart, når retspsykiatrien i hele Region Syddanmark bliver samlet på afdelingen i 2014. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Flertallet i regionsrådet stemte for at udlicitere sikkerhedsopgaven til et privat vagtfirma, der ved hjælp af overvågningsudstyr skal sørge for, at der ikke bliver kastet ting ind på området eller at patienter stikker af.

- Opgaven går på at tage sig af sikkerheden på det, man kan kalde den ydre skal. Dermed adskiller det sig fra det sikkerhedsarbejde, der foregår på afdelingerne. Fordi vi bygger sådan en stor retspsykiatri, vil vi gerne opmande på den ydre sikkerhed. Dels af hensyn til patienterne og medarbejderne, men også de folk, der bor omkring retspsykiatrien, fortæller psykiatri- og socialdirektør i Region Syddanmark Jacob Stengaard Madsen.

Men den beslutning falder ikke i god jord hos foreningerne Sind og Bedre Psykiatri.

- Som udgangspunkt synes jeg, det er en dårlig idé. Netop det, at det er psykiatriske patienter, betyder jo, at det er patienter, der har det dårligt og er syge. Det, de har fået en dom for, er jo ikke nødvendigvis noget, de ville gøre, hvis de var raske. Derfor mener jeg bestemt ikke, at et privat vagtfirma har faglig kompetence til det. I stedet for at bruge penge på at ansatte private vagter, burde regionen uddanne personalet til at tage sig af de opgaver, mener Ebbe Henningsen, landsformand i foreningen Bedre Psykiatri

Han bakkes op af landsformanden for Sind Knud Kristensen, der mener, at beslutningen sender et forkert signal.

- Vi har hidtil gjort meget ud af at sige, at retspsykiatriske afdelinger ikke er fængsler. Der skal selvfølgelig være sikkerhed, men det er ikke fængsler. Det er et behandlingstilbud, og de mennesker, der er der, skal være med til at behandle patienterne og ikke være vagter, siger Knud Kristensen til Fyens Stiftstidende.

Alle partier i regionsrådet var enige om, at retspsykiatrien skal have bedre sikkerhed, men Socialdemokratiet og SF stemte imod, at opgaven udliciteres til et privat firma.

 

Dagens Gossip