Valg blev kæmpe nedtur for Erdogan og hans parti

Skrevet af admin

08/06/2015

Dagens topnyheder

Tyrkiets mangeårige regerende islamiske parti, AKP, grublede mandag over, hvad det nu skal stille op, efter at det har mistet det absolutte flertal ved parlamentsvalget.

Den helt store taber ved søndagens valg var præsident Recep Tayyip Erdogan, der havde ambition om at ændre forfatningen, så han kunne samle det meste af magten i et magtfuldt præsidentembede. Det mandat var vælgerne ikke klar til at give ham og AKP.

Med alle stemmer talt op kan det konstateres, at AKP's uafbrudte flertal siden 2002 nu er fortid.

Det store gennembrud kom for det kurdisk dominerede HDP, der kravlede et godt stykke over spærregrænsen på 10 procent og endte med 13 procent af stemmerne.

AKP sikrede sig 41 procent af stemmerne og er fortsat det største parti, men det er en større tilbagegang fra de knap 50 procent af stemmerne, som partiet sikrede sig ved det forrige valg.

På anden- og tredjepladsen kommer Det Republikanske folkeparti med 25 procent og det højreorienterede MHP med 16,5 procent af stemmerne.

Den uafklarede politiske situation vil formentlig dominere Tyrkiet i ugevis. Viser der sig ikke et regeringsdygtigt flertal, kan et hurtigt nyvalg blive en realitet, skriver de tyrkiske medier mandag.

- Der er tre muligheder, konstaterer avisen Hürrriyet i en overskrift: Det kan blive en koalitionsregering, en mindretalsregering med AKP eller et snarligt nyvalg.

- En ny æra, mener avisen Miliyet.

- Vælgerne viser Erdogan det røde kort, skriver den præsident-kritiske avis Sozcu.

Den regeringsvenlige avis Yeni Safak er også tilbøjelig til at mene, at et nyt valg kan være lige om hjørnet.

- Mulighederne for en koalition er ringe, og et nyvalg tegner sig i horisonten, mener avisen.

Der er mandag formiddag også kontant afregning på den tyrkiske børs. Her falder kurserne med seks procent, og den tyrkiske lira sætter bundrekord.

Resultatet har afsporet Erdogans forhåbning om en forfatningsændring, så den reelle magt flyttes fra parlamentet til præsidenten.

Det ville have krævet to tredjedeles flertal i parlamentet at ændre forfatningen. Det finder han ikke i det nyvalgte parlament.

/ritzau/AFP