Valget rokker ikke ved tysk EU-politik

»Jeg har indtryk af, at den tyske europapolitik er meget konsistent på tværs af de store partier,« siger europaminister Nick Hækkerup (S) og tilføjer, at den danske regering kan samarbejde med hvilken som helst tysk regering.

»Fra dansk side har vi rigtig gode traditioner for at samarbejde godt med både borgerlige og socialdemokratiske regeringer,« siger han.

Marlene Wind, EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet, er enig i, at kursen ligger fast:

»Hvad enten det bliver en stor koalition eller en fortsættelse af den nuværende regering, så vil kursen fra tysk side i forhold til EU fortsætte. Der er ikke den store forskel på CDU og SPD, når det kommer til europapolitikken,« siger hun.

Marlene Wind vurderer, at SPDs Peer Steinbrück har virket mere proeuropæisk end kansler Merkel i valgkampen.

»Umiddelbart har han meldt noget mere proeuropæisk ud, men jeg tror ikke, man skal lægge særlig meget i det. Hvis han ender i kanslerstolen, vil han trods alt fortsætte den kurs, som allerede er lagt«.

Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), tror heller ikke, der for alvor rokkes ved kursen.

»I Tyskland er der bred enighed om krisehåndteringen på europæisk niveau. Det har man tidligere set, og det vil helt sikkert fortsætte efter valget«.

Han understreger, at det ikke er ligegyldigt, om kansleren hedder Merkel eller Steinbrück:

»Det er vigtigt, at vi bevarer en sikker hånd på roret og det lederskab, som kansler Merkel personificerer. Jo stærkere et mandat, Merkel står med, desto mere sikker vil den hånd på roret være. Jeg tror, at en socialdemokratisk kansler vil være nemmere at overtale til at lempe på krisehåndteringen,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), vurderer, at den tyske EU-kurs ligger fast, uanset om den borgerlige regering genvælges eller Merkel danner en koalition med SPD. Det, der ifølge Espersen kan skabe forandring, er, hvorvidt det EU-kritiske Alternative für Deutschland (AfD) klarer spærregrænsen og kommer i Forbundsdagen.

»Hvis AfD kommer ind, bliver det et chokvalg for Tyskland, og et helt nyt billede tegner sig. Det får enorm betydning for hele debatten. AfD vil få en platform de næste mange år, og de vil pludselig blive taget alvorligt«.

Den vurdering deler Nick Hækkerup ikke:

»Jeg tror ikke, det kommer til at betyde det store. Uanset om AfD kommer ind eller ej, så vil SPD og CDU blive toneangivende«.

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø), er uenig med de øvrige politikere. Han mener, det gør en stor forskel, hvem der danner regering i Tyskland.

»Det får meget stor betydning, hvem der kommer til magten. I forhold til tilgangen til, hvordan man løser krisen, betyder det meget, om CDU eller SPD sidder ved magten. Især for arbejdsløse og folk med lavere indtægter vil det betyde rigtigt meget i den rigtige retning, hvis SPD får magten,« siger han.

Det tyske valg har sat det europæiske tog i stå, lyder det fra flere sider.

»Der har været meget stille på den europæiske front i lang tid. Merkel vil gerne have valget overstået, inden hun går ind i bankunion eller andre nye, store ting i EU,« siger Marlene Wind.

»Tyskerne betyder så meget i EU, at tingene er lidt på »hold«, indtil valget er afholdt,« siger Nick Hækkerup og suppleres af Jakob Ellemann-Jensen:

»Alt i EU-regi har været sat på »hold« og afventer en afklaring af det tyske valg«.

 

Dagens Gossip