Valgobservatører advarer om snyd ved Zimbabwes valg

Ifølge Reuters er de fleste vælgere fra landet nemlig tilhængere af den siddende præsident, Robert Mugabe, mens størstedelen af byvælgerne støtter udfordreren, premierminister Morgan Tsvangirai.

Selv om valgmyndighederne endnu ikke har annonceret resultatet, men forventes at gøre det inden for fem dage efter valget, har Robert Mugabes parti ZANU-PF torsdag udråbt sig selv som vinder med en jordskredssejr over Tsvangirai og bevægelsen Demokratisk Forandring (MDC).

»Vi har taget dette valg. Vi har begravet MDC. Vi har aldrig tvivlet på, at vi ville vinde,« siger en højtstående kilde fra Mugabes parti til Reuters på betingelse af anonymitet.

Udråbelsen af Mugabe og partiet som sejrherrer sker til trods for, at det er ulovligt at offentliggøre uofficielle valgresultater i landet, hvorfor politiet onsdag bedyrede, at man ville anholde enhver, der gik ud med tidlige påstande om vinderen.

Premierminister Tsvangirais bevægelse mener modsat, at der er sket valgsvindel, som man i MDC »ikke accepterer«, mens en uafhængig valgobservatør, som også ønsker anonymitet på grund af frygt for at blive anholdt, siger, at de tidligere resultater ligner en »katastrofe« for Tsvangirai, som for tredje gang forsøger at vippe 89-årige Mugabe af præsidentposten. Det bekræfter flere kilde, som Reuters har talt med, og de oplyser ligeledes, at nøglemedlemmer af MDC har mistet deres pladser.

Oprørsstyrker har bemandet ZANU-PFs hovedkvarterer og andre vigtige steder i hovedstaden, Harare, mens MDCs kontorer virker næsten forladte. Tsvangirais bevægelse skal senere torsdag holde krisemøde.

Onsdag sagde lederen af Den Afrikanske Union, at valget var forløbet efter bogen.

»Afviklingen af valget er foregået fredeligt, ordentligt, frit og fair,« sagde Olusegun Obasanjo, lederen af de 69 lande i Den Afrikanske Union, ifølge Reuters.

 

Dagens Gossip