Vandet må igen benyttes i Kalundborg

Borgerne i Kalundborg kan nu igen begynde, at bruge drikkevandet, hvis det vel og mærke koges inden brug. Embedslægen har i dag vurderet, at det er forsvarligt at ændre forbuddet til en kogeanbefaling. Alt vand, som drikkes eller benyttes i fødevarer, skal koges før brug.

Vandet skal skylles ud af husstanden før brug

Husstandens vandinstallationer skal gennemskylles stille og roligt, uden at det sprøjter – i ca. 20 min. Dette skal gøres både ved brug af det kolde og det varme vand.

Følg kogeanbefalingen

Kogeanbefalingen er yderst vigtig at følge, idet Embedslægen siger følgende:

Da vandet i det berørte område stadig må forventes at indeholde muligt sygdomsfremkaldende mikroorganismer, og man dermed ikke kan udelukke en fortsat smitterisiko ved indtagelse af vandet, er det vigtigt, at kogeanbefalingen gennemføres konsekvent og at ukogt vand omgås med stor forsigtighed.

Det kan ikke helt udelukkes, at også det varme vand kan udgøre en sundhedsrisiko. Man skal så vidt muligt undgå indtagelse af vandet i forbindelse med badning. Mindre børn bør ikke bade i vandet, da de uvægerligt vil komme til at indtage vand.

Det varme vand bør indtil videre være så varmt som muligt. Særligt følsomme brugere som børnehave og lægehus bør fortsat ikke bruge vandet til andet end toiletskyl.

Følg disse anbefalinger

Borgerne i det berørte område skal være opmærksomme på følgende:

Du må IKKE bruge opvaskemaskiner

Forurenet vand skal koges i mindst 1 minut, før det må bruges til drikkevarer eller som ingrediens eller i øvrigt i fødevarer.

Det forurenede drikkevand må ikke anvendes til skylning af salat eller andre rå grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt vand.

Kaffemaskiner må kun bruges, hvis vandet opnår en temperatur på over 80 gr. C

Vand, der koges i elkedler, skal have et ekstra opkog, inden det må benyttes.

Forurenet drikkevand må ikke bruges til tandbørstning. Kogt vand kan anvendes. Proteser o. lign. kan ofte renses ved at blive lagt i kogt vand.

Det forurenede drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, medmindre det har været kogt, idet det forurenede vand kan smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte).

Tøjvask: du må gerne vaske tøj

Bad: Du må gerne bade (men drik ikke af vandet). Mindre børn bør ikke bade

Rengøring: Det forurenede vand kan bruges med almindeligt rengøringsmiddel til gulvvask o.lign., men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde, - skabe eller lign, medmindre det har været kogt. Den anvendte rengøringsklud lægges til vask efter brug.

Særligt følsomme brugere som børnehave og lægehus bør fortsat ikke bruge vandet til andet end toiletskyl

Bademulighed slut

Da borgerne nu må benytte vandet til at bade i, er det ikke længere muligt at benytte Kalundborg Hallernes omklædningsrum til bad.

Udlevering af vand

Vandforsyningen har fortsat tankvogne tre steder i området på Vestre Havnevej, Lundevej og Vestre Havneplads, hvor beboerne kan komme og hente drikkevand.
Du kan hente vand ved tankbiler hele tiden.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip