Vandrerhjem i spidsen for at få lejrskoler til Sønderjylland

Krim-halvøens indlemmelse i Rusland kan på mange måder minde om begivenhederne for 150 år siden, hvor Sønderjylland - efter blodige slag ved Dybbøl Banke og på Als - blev en del af det tyske rige. Netop markeringen af 150 året, har fået medierne til for alvor at sætte fokus på landsdelen og den sønderjyske historie.

Vandrerhjemmet Danhostel Haderslev lægger sig nu i slipstrømmen på den positive opmærksomhed, og tilbyder undervisningssektoren all inklusive pakker, hvor alt lige fra overnatning, til reservering af bus og adgangsbilletter til de enkelte attraktioner, er med. Målet er inden for få år at fordoble antallet af lejrskoleophold.

I dag har Danhostel Haderslev mellem 10 og 15 lejrskoleophold årligt. Indkvarteringen sker primært i de 10 seks-mands hytter, der ligger lige ned til Haderslev Dam med udsigt til både byens bryggeri og domkirke.

Initiativet kommer på et tidspunkt, hvor hele lejrskolemarkedet er hårdt presset. Mange skoler har ikke længere faste traditioner for at sende eleverne på ophold rundt i landet, og skolerne har også reduceret det økonomiske tilskud.

- Vi har jo alt i Sønderjylland. Sammenligner vi os med eksempelvis Bornholm, har vi flere ting at spille på. Det eneste vi ikke har, er klipper og røgede sild, siger lederen af Danhostel Haderslev, Peter Jørgensen.

Sammen med sin hustru, Pia, har han forpagtet vandrerhjemmet og den tilhørende campingplads de seneste syv år. Nu har de tilknyttet en læreruddannet person, der skal stå for lejrskole-projektet.

- Vi har udviklet et aktivitetsprogram, der giver mulighed for at besøge både idrætsakademiet, musikskolen og Teatret Møllen. Du kan også besøge Gram Slot, det sønderjyske skolemuseum, Vadehavet, sejle på Haderslev Fjord eller en tur til Kalvø. Naturen omfatter besøg i Dyrehaven, Enderupskov, og naturgenopretningsprojetet Slivsøen.

- Vi kender Sønderjylland, og kan derfor, sammen med lærerne, skræddersy et ophold, som passer ind i stort set alle former for undervisning. For vi har det hele her syd for Kongeåen. Og husk så, at vi også har universitet og et par af landets absolut største virksomheder – Danfoss og Ecco. Derfor er højteknologi og innovation også i spil sammen med Universe, og for den sags skyld også Dansk Affald i Vojens, hvor det handler om genanvendelse og Project Zero i Sønderborg, der arbejder med hele CO2 problematikken, siger Peter Jørgensen.

Vandrerhjemmet og den tilhørende lille campingplads med 55 pladser har mellem 14.000 og 16.000 gæster på årsbasis. Et tal der er steget væsentligt de senere år.

 

Dagens Gossip